SAM Labs: Kinderen leren programmeren terwijl ze alles bouwen waar ze van dromen

Bij Numrush schrijven we regelmatig over speelgoed waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren programmeren. Het afgelopen jaar alleen al heb ik tientallen voorbeelden voorbij zien komen. Soms gaat het om bouwblokjes met standaardtaken die je aan elkaar kunt koppelen en een andere keer om programmeerbare robots. Maar nog nooit zag ik programmeerbaar speelgoed met zoveel mogelijkheden als dat van SAM Labs.

De basis van het speelgoed zijn LED-lampjes, knoppen, motors en sensoren. Allemaal onderdelen waar je eigenlijk van alles mee kunt doen en ze kunnen allemaal draadloos verbinding maken met een computer die ze aanstuurt. SAM Labs levert hierbij kartonnen bouwplaten, waardoor je bijvoorbeeld een auto kunt bouwen met behulp van deze componenten. Maar in principe kunnen kinderen hun creativiteit natuurlijk helemaal de vrije loop laten en zelf iets bedenken!

In de bijbehorende app (voor iOS, Windows en MacOS) kun je de gebruikte onderdelen aan elkaar koppelen en voorzien van instructies. Op die manier programmeer je je creatie dus. En uiteindelijk kunnen kinderen die ook weer delen op internet, dankzij de online community van SAM Labs. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer creativiteit om te gekke dingen te bouwen!

Kits

SAM Labs heeft vier standaard kits gemaakt. Samen met het London Science Museum is de SAM Inventor gemaakt voor kinderen van 7 tot 12. Deze kost 139 euro en bevat vier verschillende componenten. Maar op de IFA toont het bedrijf dit jaar ook een hele uitgebreide SAM Family-doos met 24 componenten. Deze is vooral bedoeld voor scholen en creatieve labs en heeft een flink prijskaartje: 749 euro. Hij is vanaf deze maand beschikbaar.

Alle componenten zijn trouwens ook los te krijgen en kosten in dat geval tussen de 30 en 40 euro per stuk. In totaal zijn er acht input-onderdelen en vijf die zorgen voor een output. Daarnaast komt SAM Labs met een cloudmodule. Hiermee kun je je creaties hun werk laten doen zonder dat je computer of tablet in de buurt hoeft te zijn. Dit kastje stuurt de componenten aan.

SAM Labs

SAM Labs

SAM Labs