Samsung kondigt slimme assistent Bixby aan: Samsungs concurrent voor Google Assistent

Samsung heeft zojuist officieel zijn eigen slimme assistent aangekondigd: Bixby. De dienst wordt onderdeel van de Samsung Galaxy S8. De bedoeling is hij bij vrijwel iedere taak die een app te bieden heeft ondersteuning kan bieden, terwijl Apple’s Siri bijvoorbeeld slechts beperkte functies heeft. Ook moet Bixby beter zijn in het begrijpen van context dan de concurrentie.

Het uitgangspunt van Samsung is hierbij dat het systeem zich leert aan te passen aan ons, in plaats van wij aan hem. Het resultaat is dat  Bixby een aantal functies heeft die anders zijn dan andere digitale assistenten, zoals Apple’s Siri, Amazon Alexa en Google Assistent.

Nieuwe manier van interactie

Een eerste is dat als een app ondersteuning krijgt voor Bixby, de assistent vrijwel iedere taak binnen de app kan uitvoeren. Daardoor hoef je je dus niet meer af te vragen welke diensten de assistent wel en niet ondersteunt binnen een app, want Bixby kan het allemaal. En dat ook nog eens via spraakcommando’s, dus je scherm hoef je eigenlijk niet meer aan te raken.

Bixby kun je bovendien altijd oproepen binnen een app die het ondersteunt. Het systeem begrijpt vervolgens direct in welke context je je bevindt, zodat je niet eerst allerlei eenvoudige vragen hoeft te stellen om een taak uit te voeren. Als voorbeeld: was je halverwege met versturen van een bericht aan je moeder en stap je de auto in, dan kun je Bixby de rest van het bericht direct laten dicteren. Hij begrijpt al dat je de app open hebt staan en dat je aan het tikken was. Hij zou dan dus gewoon verder gaan waar je gebleven bent.

Een ander probleem met veel digitale assistenten is dat ze vragen en opdrachten alleen begrijpen als je specifieke commando’s geeft. “Open WhatsApp” snapt hij bijvoorbeeld wel, maar “Wil je WhatsApp openen?” niet. Bixby moet volgens Samsung slim genoeg zijn om vrijwel ieder commando te snappen, zelfs als de informatie die je geeft niet compleet is. Hij doet zijn best om de juiste taak te openen en vraagt je vervolgens om meer informatie als dat nodig is.

Bixby-knop

Op de nieuwste smartphone van Samsung, de Galaxy S8, komt er een aparte Bixby-knop aan de zijkant. Daardoor kun je de assistent snel oproepen. Het ontgrendelen van je telefoon is hiervoor niet nodig, evenals het opstarten van een speciale app. Vergelijkbaar met hoe bijvoorbeeld Apple’s Siri en de Google Assistent werken dus.

Met de lancering van de Galaxy S8 nog beperkt zijn in functies. Maar een select aantal voorgeïnstalleerde apps zal met de assistent kunnen samenwerken. Daarnaast zijn er nog allemaal functies bedacht die er nu nog niet inzitten. “Ambitie kost tijd”, aldus Samsung. Bixby is een eerste stap.

Het zal nog wel een tijdje duren voordat Bixby echt heel nuttig wordt, want pas over een tijdje kunnen ontwikkelaars van derde partijen aan de slag kunnen gaan met het systeem, zodat ze hun eigen apps er mee kunnen laten werken. En dan is het nog de vraag of alle ontwikkelaars dat gaan doen, want waar ze normale apps bouwen voor alle Android-toestellen ontwikkelen ze Bixby heel specifiek voor een Samsung-toestel (voorlopig zelfs maar voor één toestel).

De bedoeling is dat je later ook apparaten in huis kunt gaan besturen met Bixby. Volgens Samsung moet het bijvoorbeeld mogelijk gaan worden om ook je televisie en verwarming te gaan besturen met het systeem.

Galaxy S8

Samsung zal de Galaxy S8, met Bixby dus, officieel aankondigen op 29 maart, maar eigenlijk is het meeste nu al bekend. We weten hoe het toestel eruit gaat zien: het welbekende Edge-design met meer schermoppervlak en zonder knop aan de voorkant. Er komen een normale en een grote versie uit en volgens de doorgaans goed geïnformeerde Evan Bless gaan die 799 en 899 euro kosten.

Dat Bixby er aan zat te komen wisten we ook al een tijdje. In december doken de geruchten erover voor het eerst op, nadat Samsung in het najaar Viv had overgenomen. Dit was een startup die was opgericht door de makers van Siri. Zij hebben een deel van de technologie voor Bixby verzorgt.