Samsung stopt IBM-chip in televisie waardoor afstandsbediening overbodig is

Samsung heeft een chip in een televisie gestopt die het gebruik van een afstandsbediening overbodig maakt. Dankzij de chip kan een camera 2000 frames per seconde zien en behandelen. Daardoor is het mogelijk om de televisie met verschillende handgebaren te besturen, schrijft CNET.

Het gaat om een TrueNorth-chip van IBM. Met die sterke chip gebruikt de sensor veel minder energie dan gebruikelijk, ondanks zijn sterk toegenomen kracht. De sensor die Samsung aan de chip heeft gekoppeld is een dynamic vision sensor (DVS). Die chip analyseert realtime de pixels in een frame. Dankzij de chip van IBM kan een computer daardoor sneller analyseren wat er op het beeld te zien is en eventueel actie ondernemen. Dat is onder andere belangrijk als beeldherkenning een belangrijk onderdeel is van het functioneren van een systeem, zoals bij zelfrijdende auto’s.

Tijdens de demonstratie kon de televisie van Samsung verschillende handgebaren herkennen, zoals het zwaaien van een hand en de bewegingen van individuele vingers. Als deze technologie zich verder ontwikkelt, is het gebruik van een afstandsbediening wellicht verleden tijd. Maar er zijn nog veel nuttigere toepassingen te bedenken van deze technologie

Daarom willen ook andere partijen aan de slag met de chip van IBM. Zo willen onderzoekers dat TrueNorth in staat kan zijn om een beroerte te herkennen en heeft de Amerikaanse luchtmacht interesse om de technologie te gebruiken om een drone te laten herkennen waar hij vliegt.