Samsung doet nog een poging met Gear Fit en slimme oortjes

Gear IconX

De markt voor fitness-gadgets blijft maar groeien en dat weet Samsung ook. De stap om nog een poging te wagen met de Gear Fit en andere wearables is dan ook niet vreemd. Het bedrijf heeft haar Gear Fit flink verbeterd en daarmee verschijnt nu de Gear Fit 2 op de markt. Daarnaast komt de fabrikant met slimme oortjes die je stappen tracken.

In 2014 schreven we over de Gear Fit:

Het is duidelijk dat de Gear Fit hinkt op twee gedachten en daardoor feitelijk aan beide kanten niet voor de volle mep weet te scoren. En dat is hartstikke zonde, want de Gear Fit is een prachtig ontworpen gadget met bakken potentie.

Gear Fit 2

En dat was dan ook het voornaamste probleem van het apparaatje: het wilde én een fitnesstracker én een smartwatch zijn. Die twee gaan helaas niet al te best samen, zo bleek. Maar nu heeft de originele technologie flink wat verbeteringen meegekregen en die zien we terug in de Gear Fit 2.

Aan de buitenkant ziet het apparaat er vrijwel hetzelfde uit. De Gear Fit 2 heeft ongeveer dezelfde grootte als zijn oudere broer, al is hij iets langer en breder om de nieuwe 1.5-inch, gebogen AMOLED display te behuizen. Daarnaast zit er een hartmonitor in, gaat de accu drie tot vier dagen mee en heeft Samsung gezorgd voor wat stevige specificaties. De toevoeging van GPS en de mogelijkheid om automatisch bepaalde oefeningen te herkennen en te tracken zorgt ervoor dat Samsung de concurrentie nu echt aan kan met de Fitbit Blaze.

Prettig is dat je ook redelijk wat muziek op het apparaat kwijt kunt, dankzij de 4GB aan opslag. Muziek kun je vervolgens via Bluetooth naar je koptelefoon laten streamen. Ook is er de mogelijkheid om afspeellijsten en muziek die uitgezocht wordt door atleten via Spotify te beluisteren. Wil je graag opscheppen over de afstanden die je rent? Dan kun je alles gemakkelijk delen om Facebook. Delen is bovendien een belangrijk onderdeel van de Gear Fit 2: vrienden en telefoons die Samsung’s S Health-platform gebruiken kunnen elkaar uitdagen en elkaars voortgang bekijken.

De Gear Fit 2 is vanaf 10 juni te bestellen.

Samsung Gear IconX

Naast de nieuwe fitnesstracker heeft Samsung ook slimme oortjes gelanceerd, genaamd de Gear IconX. Duur zijn ze in ieder geval wel: voor een paar betaal je 199 dollar.

Gear IconX

Volgens de fabrikant zelf is de IconX bedoeld voor mensen die een meer ‘casual’ relatie hebben met sporten, terwijl de Gear Fit 2 gemaakt is voor fanatieke sporters. Maar toch zit er interessante tech in de apparaatjes. Zo vertellen deze oortjes je hoe ver je gerend hebt, hoe hard je ging en hoe snel je hart klopt. Daarnaast is er een coach die je coacht om sneller te rennen.

Net als de Gear Fit 2 heeft de IconX 4GB aan interne opslag, zodat je muziek kunt luisteren. Ieder oortje speelt de muziek afzonderlijk af, waardoor je er geen last van hebt als de verbinding zwakker wordt. De IconX bestuur je door middel van gebaren die je op de apparaatjes maakt. Zo tik je twee keer als je naar het volgende audiobestand wilt en drie keer om de vorige te beluisteren. Meest interessant is de ambient-modus, waarmee je de geluiden om je heen hoort zodat je niet per ongeluk aangereden wordt, om maar wat te noemen.

Nadeel is wel dat je niet eindeloos kunt blijven rennen met deze oortjes, de accu gaat namelijk maar 3,6 uur mee. Luister je ondertussen ook nog muziek via je smartphone en heb je de activiteitentracker aan, dan is dit nog maar 1,5 uur. Gelukkig heeft Samsung het hoesje waar je de IconX in opbergt ook de functie van draagbare accu gegeven, zodat je ze onderweg tot twee keer toe kunt opladen. Helaas moeten we nog even wachten op de IconX, de oortjes worden pas in het derde kwartaal van dit jaar op de markt gebracht.