Samsung en MIT werken aan accu met ‘onbeperkte’ levensduur

Het is de droom van iedereen die dagelijks laptops, smartphones en smartwatches aan de lader moet hangen: een accu met een onbeperkte levensduur. We hebben goed nieuws: onderzoekers van Samsung en MIT werken aan accu’s met dertig procent extra capaciteit.

Althans: ze verwachten accu’s te kunnen maken met een zo goed als onbeperkte levensduur. Dat betekent dat je de accu net zo vaak kunt opladen als je wilt, niet per se dat je meer accucapaciteit hebt. Nu is het vaak nog zo dat accu’s na 1000 laadcycli aan capaciteit verliezen. De onderzoekers denken dit te kunnen voorkomen door geen vloeistoffen meer te gebruiken in de batterij, maar de verbinding tussen de twee polen te realiseren met een vaste stof.

Het leek er lange tijd op dat deze stoffen niet genoeg ionen konden geleiden, maar onderzoeker Gerbrand Ceder stelt in Nature.com dat zijn team een materiaal heeft gevonden wat hier wel voor geschikt is. Zijn accu is op twee manieren beter. Zoals we al aangaven is de accu een stuk duurzamer en groeit de capaciteit met 30 procent, terwijl er ook minder brand- of ontploffingsgevaar is. Het ziet er helaas wel naar uit dat er nog het nodige onderzoek noodzakelijk is om de accu’s naar de consument te brengen, maar de eerste resultaten zijn in ieder geval hoopgevend.