‘Samsung heeft meerdere problemen met inbouwen vingerafdrukscanner in scherm’

Samsung Galaxy S8

Het design van de Samsung Galaxy S8 krijgt alleen maar complimenten. Het grote scherm dat bijna de hele voorkant van het toestel in beslag neemt, is op dit moment nog uniek en voelt zelfs een beetje magisch. Tegelijkertijd is er één kritiekpunt op het toestel: de vingerafdrukscanner die op de achterkant zit, naast de camera. Die werkt een stuk minder fijn dan de vingerafdrukscanner die in de homeknop zat bij de voorgangers van het toestel.

Al vrij snel werd duidelijk dat de plaatsing van de vingerafdrukscanner aan de achterkant waarschijnlijk een noodgreep is geweest. Tot de Galaxy s7 zat de vingerafdrukscanner verwerkt in de homeknop onder het scherm aan de voorkant van het toestel. Door het grote scherm is die knop echter gesneuveld en vervangen door een een virtuele knop op het scherm die via een trilmotortje een klik oplevert als je erop drukt.

De bedoeling was volgens vele geruchten dat de vingerafdrukscanner onder het scherm verwerkt zou worden op de plek waar de virtuele homeknop zit. Dat zou echter technisch (nog) niet gelukt zijn voor de Samsung Galaxy S8, vandaar de onhandige vingerafdrukscanner op de achterkant.

Problemen

Inmiddels komen er steeds meer geruchten naar buiten over de problemen die Samsung zou hebben met het verwerken van de vingerafdrukscanner in het scherm. En die problemen zouden zo groot zijn dat ook de Galaxy Note 8, die waarschijnlijk aan het einde van de zomer uitkomt, ook geen gebruik kan maken van deze technologie.

Volgens Phone Arena zou het gedeelte van het scherm waar de scanner onder zit zichtbaar helderder zijn dan de rest van het scherm. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eerder deze maand schreef de Koreaanse website Naver al dat Samsung nog problemen zou ondervinden met het beveiligen van de nieuwe vingerafdrukscanner.

De vingerafdrukscanner die verwerkt zit onder het scherm van het toestel zou nu gepland zijn voor de Samsung Galaxy S9, die naar alle waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 uitkomt.

iPhone

Mogelijk betekent dit dat Apple nu eerder is met het introduceren van deze techniek. Al jaren gaan er geruchten over het feit dat het Amerikaanse techbedrijf werkt aan een vingerafdrukscanner die in het scherm van de iPhone verwerkt zit en mogelijk wordt dit toegepast in de iPhone 8 die komend najaar uitkomt.

De kans is echter groot dat Apple de techniek ook nog niet helemaal goed werkend heeft om hem in dit toestel te verwerken. Wat zou beteken dat Samsung alsnog de primeur kan pakken.