Zweedse spoorvervoerder test chip onder de huid als alternatief voor OV-chipkaart

De Zweedste spoorvervoerder SJ test de mogelijkheid om een onderhuidse chip te gebruiken als vervoersbewijs. Zo’n honderd reizigers testen de technologie dit jaar, schrijft de Volkskrant. Technologisch is het te vergelijken met de OV-chipkaart, alleen zit de NFC-chip niet in een kaart, maar is hij onder de huid geplaatst.

De laatste tijd zie je dat er voorzichtig wordt geëxperimenteerd met dit soort technologie. Was dit eerst nog beperkt tot hobbyisten, ook wel biohackers genaamd, tegenwoordig zijn er ook bedrijven die het gebruiken. Ze plaatsen dit soort chips onder de huid van het personeel zodat ze deuren en poortjes kunnen openen, als alternatief voor een pasje of sleutelhanger met NFC-chip.

De chips die hiervoor worden gebruikt zijn extreem klein, ongeveer zo groot als een graankorrel. Ze kunnen vrij simpel onder de huid worden geïnjecteerd, zonder dat dit verder grote gevolgen heeft.

Privacy

In Zweden gaat het spoorwegbedrijf overigens niet zelf de chips plaatsen. Piercingwinkels gaan dat doen, de SJ ondersteunt de technologie enkel in hun systemen. “We kregen van een van die bedrijven het verzoek om dit experiment te doen. Toen hebben we daar meteen onze ICT’ers op gezet”, zegt een woordvoerder van SJ tegen de Volkskrant. Volgens de vervoerder kost het conducteurs geen extra werk als ze hun rondje maken door de trein.

Er zijn geen plannen om deze technologie op termijn verplicht te stellen voor reizigers. Ook is het niet zo dat de chip informatie verzamelt of doorstuurt. De privacybezwaren van deze technologie zijn niet groter dan van de OV-chipkaart.