Scarlett Johansson vs. OpenAI: gebruikte maker ChatGPT zonder toestemming haar stem?

Scarlett Johansson. Volgens haar gebruikte OpenAI zonder toestemming haar stem.

Misschien heb je hem ooit wel gezien: de film Her, over een AI die een relatie krijgt met een man. In de toekomst kun je ook in het echt met de stem van de AI praten. Tenminste, dat is wat OpenAI bedacht had.Vorig jaar introduceerde het bedrijf, dat ChatGPT maakte, een spraakassistent met een stem die geïnspireerd lijkt op die van Scarlett Johansson, die in de film achter de stem zat. Maar wat blijkt: Scarlett Johansson heeft daar helemaal geen toestemming voor gegeven.

De stem Sky bestaat al sinds vorig jaar, maar kreeg bij een demo vorige week meer aandacht. Daarbij werd getoond hoe de spraakassistent een verhaaltje voor het slapengaan vertelde. De AI begint met een vrouwelijke stem, die verdacht veel lijkt op de stem van de AI in Her, die dus door Johansson werd ingesproken. Die gedachte werd kracht bijgezet door een bericht van OpenAI-ceo Sam Altmen: op X plaatste hij het woord ‘her’. En eerder vertelde hij als dat Her zijn favoriete film is.

View this post on Instagram

 

A post shared by The Verge (@verge)

Hoewel OpenAI al vrij snel benadrukte dat de spraakassistent niet ontworpen is om als Johansson te klinken, ontstond in de afgelopen dagen toch ophef. Op 20 mei werd bekend dat de stem tijdelijk offline wordt gehaald, omdat er veel vragen werden gesteld over Sky, aldus The Verge. Daarbij benadrukte het bedrijf dat Sky niet op Johansson moet lijken. “We vinden dat AI-stemmen niet expres de unieke stem van een beroemdheid moet nadoen”, zegt het bedrijf. “Sky’s stem is geen imitatie van Scarlett Johansson, maar is van een actrice die haar eigen stem gebruikt.”

Scarlett Johansson boos op OpenAI

Inmiddels blijkt echter dat er wat meer achter het verhaal zit. Johansson zelf heeft ondertussen gereageerd met een verklaring en stelt dat OpenAI haar benaderd had om de stem in te spreken. Dat verzoek wees ze af, waarop dus alsnog een stem verscheen die precies als Johansson zelf klinkt. Tegenover NPR zegt ze dat OpenAI haar twee dagen voor de demo verscheen opnieuw benaderde, met de vraag of ze het verzoek wilde heroverwegen. Nog voor er überhaupt een gesprek had plaatsgevonden, was de demo al verschenen en merkte Johansson dus dat Sky op haar lijkt.

“Ik was geshockeerd, woedend en kon niet geloven dat Altman een stem zou maken die zo vergelijkbaar is met de mijne dat mijn naaste vrienden en nieuwsmedia het verschil niet konden horen”, aldus Johansson. Zeker nu er zoveel misinformatie op het internet rondgaat, baart dat haar zorgen. Ondertussen hebben haar advocaten twee brieven naar OpenAI gestuurd, waarin ze vragen om een gedetailleerde beschrijving van het ontwikkelproces van Sky.

Sam Altman ontkent de aantijgingen ondertussen. Hij stelt dat de stemacteur achter Sky al gecast was voor er überhaupt ooit contact was gelegd met Johansson. “Uit respect voor Johansson hebben we het gebruik van Sky’s stem in onze producten gepauzeerd. Het spijt ons dat we niet beter gecommuniceerd hebben”, aldus de ceo.

OpenAI vs. auteursrechten

Het is niet de eerste keer dat OpenAI in opspraak komt na boze eigenaren van rechten. Eerder werden al rechtszaken aangespannen – waaronder door The New York Times – waarin het bedrijf samen met Microsoft beschuldigd wordt van het schenden van auteursrechten. Het AI-bedrijf zou zonder toestemming artikelen van de krant hebben gebruikt om zijn AI-systemen te trainen. Maar op die artikelen rust auteursrecht, dus dat mag niet zomaar. Diverse schrijvers beklaagden zich over hetzelfde probleem: ook hun werk zou zonder toestemming door het bedrijf gebruikt zijn om de systemen te trainen.

Foto: Shutterstock