Schiphol start volgend jaar proef met gezichtsherkenning

Schiphol start volgend jaar met een proef waarbij passagiers door middel van gezichtsherkenning worden gecontroleerd. Dat zegt Christiaan Hen, innovatiemanager Schiphol, tegen De Telegraaf. Met de technologie wil Schiphol zijn reizigers makkelijker identificeren en zo beter naar gates kunnen loodsen.

Hen zegt tegen De Telegraaf dat het identificeren en volgen van reizigers binnen de luchthaven “over een paar jaar de dienst gaan uitmaken”. Het vliegveld wil met zijn programma Schiphol NeXt de meest digitale luchthaven ter wereld worden. Daardoor moet de beveiliging efficiënter gaan werken en moeten drukte en rijen worden voorkomen door mensen op een slimme manier de weg te wijzen.

Het gebruik van deze technologieën moet er volgens Hen voor zorgen dat de poortjes bij verschillende controles open blijven en pas sluiten als er een extra controle nodig is. Zo moeten slimme camera’s en robots mensen gaan opsporen die zich verdacht gedragen. “Dan gaat het poortje dicht voor een extra check. Ook de securitysystemen gaan komend decennium een nieuwe moderne fase in”, aldus Hen.

Op dit moment test Schiphol automatische douanepoortjes, waarbij je als reiziger je paspoort scant en vervolgens wordt je gezicht geanalyseerd met een camerasysteem. Daardoor kun je in één keer doorlopen zonder langs een balie te hoeven.