Deze schoenen van Adidas zijn door robots gemaakt

Futurecraft M.F.G.

Fabrieken werken al jaren met machines, denk aan lopende banden en naaimachines. Waarom zouden robots dan niet al het werk overnemen? Dat moet Adidas ook gedacht hebben en vorig jaar kwamen ze met plannen voor de Speedfactory, een fabriek waar alleen robots werken. Nu is het eerste model voor schoenen die uit de fabriek komen naar buiten gebracht, schrijft Engadget.

De schoenen, genaamd Futurecraft M.F.G. (Made for Germany), is speciaal bedoeld voor hardlopers. Nu zijn de schoenen nog niet honderd procent door robots gemaakt, er is nog wel wat menselijke assistentie, maar het overgrote deel van het werk wordt wel door machines gemaakt.

Futurecraft M.F.G.

Maar ook het design is voor een groot deel afhankelijk van machines. Het is gemaakt op basis van data van ARAMIS, een motion capture-technologie die de huid, botten en spieren van een mens in kaart brengt om een comfortabele schoen te maken. En deze schoenen zijn slechts het begin, zegt Adidas. In de komende maanden moeten er nog meer producten uit de fabriek komen, die nu alleen nog in Duitsland staat.

Overigens hoef je niet direct naar de winkel te rennen voor de schoenen. Van de Futurecraft M.F.G. worden slechts 500 paren gemaakt en de prijs is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk zijn ze niet goedkoop.