Selfies verboden op de rode loper in Cannes

Het Internationale Filmfestival in Cannes staat op het punt van beginnen. Tof om een keer mee te maken kan ik uit eigen ervaring vertellen, en dan met name je aankomst op de rode loper. Overal feestelijk uitgedoste beroemdheden en het geflits van honderden camera’s. Een perfect moment om even een selfie te maken? Niet als het aan de organisatie van het festival ligt: Dit jaar zijn selfies op de rode loper namelijk verboden.

Festival directeur Theirry Fremaux noemt het maken van selfies op de rode loper “ridiculous and grotesque”. Daarom gaat de organisatie er dit jaar voor zorgen dat mensen sneller naar binnen worden gestuurd zodat er geen tijd meer is om selfies te maken.

“Het maken van selfies is niet compleet verboden, maar om iedereen op tijd in de zaal te krijgen zullen onze beveiligers mensen wel sneller aanmanen om door te lopen. Als het maken van een selfie de boel ophoudt, dan verzoeken we mensen dus daarmee op te houden”.

Qua beleid lijkt er wat dat betreft niet zo heel veel veranderd ten opzichte van een aantal jaar geleden. In 2010 was ik zelf op uitnodiging aanwezig bij het filmfestival in Cannes, waar we ook werden aangespoord om toch vooral heel snel naar binnen te gaan en geen foto’s te maken. Toch lijkt logistiek niet de enige reden dat selfies dit jaar in de ban worden gedaan.

Festival president Pierre Lescure laat desgevraagd weten dat hij sowieso een bloedhekel heeft aan selfies, en dat het niet past bij het glamourous imago van het Cannes Filmfestival: “The red carpet goes around the world and we see people looking very good, and honestly you’re never as ugly as on a selfie.”