Shell-baas: ‘Zonne-energie wordt dé energiebron’

Shell krijgt het zwaar te verduren, aangezien de prijs van een vat ruwe olie al maanden met een vrij val bezig is. De oliegigant maakte in juni al bekend 6.500 banen te schrappen, maar CEO Ben van Beurden weet dat er meer zal moeten veranderen.

De olieprijs is in ruim een jaar tijd zo goed als gehalveerd, maar Van Beurden weet niet of en wanneer de weg omhoog weer zal worden ingezet. Er is namelijk nog altijd sprake van een olie-overschot, terwijl de vraag niet verandert. De grote baas van het oliebedrijf verwacht dat ook hernieuwbare energie een grote impact zal gaan hebben op de koers van Shell. We zien al even dat windenergie en zonne-energie aan populariteit winnen, een ontwikkeling die volgens Van Beurden nog tientallen jaren zal doorgaan.

“De vraag naar energie zal de komende jaren verdubbelen. Dat kunnen we niet allemaal opvangen met olie. Ik heb er dan ook geen enkele twijfel over dat zonne-energie onze grootste energiebron zal worden, zeker als het gaan om de elektriciteitsvoorziening. Dat is geen kwestie van een paar maanden: ik verwacht dat het een proces van meerdere decennia wordt”, aldus Van Beurden in gesprek met de BBC.

We zien nu al steeds meer ontwikkelingen die huiseigenaren onafhankelijk kunnen maken van grote energiebedrijven. Denk aan de Tesla Powerwall, die je in eigen huis energie laat opslaan die is opgewekt met zonnepannelen. Zo kun je ook ’s nachts beschikken over voldoende stroom. De Powerwall komt binnenkort al op de markt in Australië, maar het ons niet verbazen als de thuisaccu’s ook in andere landen een belangrijke rol gaan spelen.