Sigfox brengt het ‘internet of things’-netwerk naar San Francisco

De komende paar maanden zal een nieuwe draadloos netwerk geïntroduceerd worden rondom San Francisco en in Silicon Valley. Dit netwerk zal niet gebruikt worden om gesprekken te koppelen aan je telefoon of je laptop te koppelen aan een wifi-netwerk. In plaats daarvan zal dit netwerk allerlei apparaten met elkaar verbinden zoals slimme energiemeters, huishoudelijke apparaten en wearables, deze ontwikkeling wordt ook wel het internet of things genoemd.

Het netwerk wordt gebouwd door Sigfox, een internetaanbieder die gespecialiseerd is in het internet of things. Het bedrijf bouwt een ultra-narrow band netwerk, een technologie waarbij zeer weinig zendmasten nodig zijn om een goede dekking te kunnen bieden maar die relatief traag communiceert.

Hoewel de verbinding dus traag is – met ongeveer honderd bits per seconde – zouden enkele zendmasten miljoenen connecties kunnen ondersteunen. Voor een landelijke dekking zijn in Frankrijk bijvoorbeeld maar duizend masten nodig en in de Verenigde Staten ongeveer tienduizend – terwijl daar met een reguliere verbinding honderdduizenden antennes voor nodig zijn.

Internet-of-Things

Bovendien hebben apparaten maar weinig energie nodig om met dit netwerk verbinding te maken. Volgens Sigfox verbruikt een reguliere verbinding ongeveer vijfduizend microwatt en verbruikt een ultra narrow band-verbinding maar honderd microwatt; een aanzienlijk verschil dus. Het netwerk wordt momenteel al in Frankrijk, Spanje en Rusland gebruikt voor het verbinden van mobiele telefoons en babyfoons.

Sigfox begint in eerste instantie klein in de Verenigde Staten met het zelfstandig bouwen van het netwerk rondom San Francisco. In de toekomst hoopt het bedrijf met een provider samen te werken zoals dat in Groot-Britannië al gebeurt. Daar werd vorige week aangekondigd dat een vergelijkbaar netwerk zal worden aangelegd in de tien grootste steden van het land.

Volgens Thomas Nicholls, hoofd marketing en communicatie bij Sigfox, is het bedrijf momenteel in gesprek met verschillende bedrijven over hoe ‘smart’-applicaties, meters en wearables direct met het nieuwe netwerk verbonden kunnen worden. In plaats van een bestaand netwerk te gebruiken zoals Bluetooth of het mobiele netwerk, stelt Sigfox dus dat het internet of things een eigen netwerk zou moeten gebruiken.