Wiskundige simulaties laten zien: Zo kunnen Oranje Leeuwinnen de WK-titel pakken

Oranje Leeuwinnen, SciSports, WK

Nederland kijkt vanaf morgen weer gespannen toe om te zien of de Oranje Leeuwinnen kans maken op het wereldkampioenschap. Dinsdag is namelijk hun eerste wedstrijd in het WK in Frankrijk. Maar hoe groot is de kans nu eigenlijk dat we die wereldbeker winnen? SciSports heeft het antwoord.

SciSports, een sports analytics-bedrijf, heeft namelijk een wiskundige simulatie uitgevoerd van het wereldkampioenschap. En daardoor weten ze hoe groot de kans is voor ieder land om de beker mee naar huis te nemen. Volgens die simulatie is het echter het meest waarschijnlijk dat regerend kampioen de Verenigde Staten de titel pakt, met 18,7 procent.

Duitsland volgt op de tweede plaats met 14,4 procent, gevolgd door Frankrijk (12,8 procent) en Engeland (12,4 procent). Maar heeft Nederland dan helemaal geen kans op winst? Zeker wel. Volgens de simulatie is de kans dat onze Leeuwinnen de wereldtitel meenemen ongeveer 4,5 procent.

De reis van de Leeuwinnen

Hoe ziet de reis naar die winst er dan uit? Allereerst beginnen we morgen dus in groep E, waar we moeten voetballen tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. Hier verwacht SciSports geen enkel probleem. Volgens de simulatie hebben we namelijk 95,6 procent kans om in de achtste finale te komen. In 39,8 procent van de gevallen zijn we zelfs groepswinnaar, in 43,8 procent van de gevallen nummer twee.

Maar het maakt eigenlijk niet uit of we de eerste of tweede plaats in groep E krijgen. Vanuit daar hebben we namelijk ongeveer evenveel kans om de wereldkampioen te worden. Worden we tweede, dan moeten we in de achtste finale tegen de nummer twee van groep F voetballen. Dat kan de VS, Zweden, Chili of Thailand zijn, maar waarschijnlijk wordt het Zweden. De VS wordt waarschijnlijk de winnaar van de groep. En ja, ook deze wedstrijd winnen we.

Worden we de winnaar van groep E, dan moeten we het waarschijnlijk tegen Japan opnemen. En dat winnen we ook. Mochten we overigens op de derde plek eindigen in groep E, dan wordt het verhaal wel een stuk lastiger, stelt SciSports.

Na de achtste finales volgen dus naar alle waarschijnlijkheid ook de kwartfinales nog voor onze Leeuwinnen. De simulatie verwacht dat het hier lastig wordt. Hebben we Zweden verslagen, dan moeten we namelijk strijden tegen Duitsland. En daar leggen we het af. De Frauschaft wint volgens de simulatie de wedstrijd, bereikt de finale, maar verliest tegen de VS.

Hoe winnen we wel?

Maar Nederland had toch 4,5 procent kans op winst? Dan moet er dus een route zijn waarop we wél de titel bemachtigen. En dat klopt.

Die route begint in groep E, waar we de tweede plek behalen. Vervolgens winnen we in de achtste finales van Zweden, en in de kwartfinales van Duitsland. In de halve finale nemen we het op tegen Australië, om de VS in de finale te treffen. En daar moeten we dan ook winnen. Probleem is echter dat onze tegenstanders meer kans op winst hebben.

Simulatie

SciSports kwam overigens niet zomaar tot deze conclusie. De onderzoekers van het bedrijf simuleerden het volledige wereldkampioenschap 10.000 keer. Daarbij wordt rekening gehouden met de krachtsverhoudingen tussen de landen, het speelschema van het toernooi en het thuisvoordeel van Frankrijk.

De krachtsverhoudingen tussen de landen komen uit de FIFA-wereldranglijst en de resultaten in recent gespeelde wedstrijden. Daarnaast speelt het speelschema een erg grote rol. Zo staat Zweden een plek lager dan Nederland op de wereldranglijst, maar heeft het een grotere kans op de wereldtitel omdat hun speelschema goed uitpakt.

Maar niets van dit kan de pret van een goede en spannende voetbalwedstrijd drukken. Dus misschien zijn de Leeuwinnen wel op hun top en maken we die 4,5 procent kans waar, en gaan we toch met de wereldbeker naar huis!

Foto: Shutterstock.com