Gamestreamingdienst Google Stadia verschijnt in november

Google Stadia Controller

Google onthulde in maart zijn eigen gamestreamingdienst genaamd Stadia, maar diverse details bleven toen nog uit. Nu heeft het bedrijf wel meer bekend gemaakt over zijn dienst. Zo is nu duidelijk dat de gamestreamingdienst in november in Nederland verschijnt en tien euro per maand gaat kosten, meldt Tweakers.

Allereerst: Stadia is bedoeld om in Chrome-browsers te kunnen gamen. Of er andere browsers ondersteund worden, is nog niet bekend. Daarnaast kun je niet direct op je telefoon gaan gamen. In eerste instantie kan dat namelijk alleen op de Pixel 3 en 3A via de Stadia-app. En wil je op je TV gamen? Dan moet je een Chromecast Ultra kopen.

Stadia Pro

Stadia moet in twee versies verschijnen: Pro en Base. Pro is de betaalde variant en laat je in 4K op 60 fps gamen. Daarbij krijg je ook 5.1 audio. De bedoeling is dat er regelmatig nieuwe games komen en aan het einde van dit jaar krijg je al Destiny 2, samen met alle add-ons en de Shadowkeep-uitbreiding.

Wil je echter op 4K met HDR gamen, dan werkt dat het beste als je een internetsnelheid van in ieder geval 35 Mbit per seconde hebt. Voor een 1080p-weergave, dan is 20 Mbit per seconde voldoende. 10 Mbit per seconde is het minimum voor de dienst.

Google kondigde verder aan dat je nu al een zogenaamd Founder’s Edition-pakket kunt reserveren, mocht je het Pro-abonnement willen hebben in november. Dat pakket kost 129 euro en geeft je drie maanden Pro-toegang, een Chromecast Ultra en een exclusieve blauwe versie van de Stadia-controller. Ook kun je als eerste een accountnaam kiezen.

Stadia Base

Ook is er dus Base, wat juist gratis is. Deze variant verschijnt echter volgend jaar pas en laat je games op maximaal 1080p met 60 fps en stereogeluid spelen. Alle games die je wilt spelen moet je kopen, maar dat geldt voor Pro ook. Wat games gaan kosten, is nog niet duidelijk. Koop je echter games in een Pro-abonnement, dan kun je die na het opzeggen nog via Base blijven spelen.

Wel weten we nu al welke games er bij de lancering verschijnen. Het gaat onder meer om Borderlands 3, Tom Clancy’s GhostRecon BreakPoint, Assassin’s Creed Odyssey, DOOM Eternal en Final Fantasy XV. In totaal worden 28 games bij de lancering beschikbaar.

Natuurlijk is er ook nog de losse Stadia-controller die Google in maart al aankondigde. Deze wordt voor 69 euro beschikbaar in het wit, zwart en mint. Je hoeft de controller echter niet per se te kopen. Je kunt ook gamen met een PlayStation- of Xbox-controller, en natuurlijk met je muis en toetsenbord.