Microsoft gaat de strijd aan met Slack met Microsoft Teams

Microsoft Teams Slack

In september kwamen de eerste berichten al dat Microsoft zou werken aan een concurrent voor Slack. En dat blijkt waar: Microsoft Teams is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen met een abonnement op zakelijke varianten van Office 365, zo maakt het bedrijf bekend.

Net als bij Slack bestaat de chat-app uit diverse kanalen om in te praten. Voordeel van de integratie met Office 365 is dat je geen nieuw account hoeft te maken. Daardoor weet het programma al met wie je werkt en in welke groepen je zit. Dit in tegenstelling tot Slack, dat je voor ieder team vraagt om een nieuw account aan te maken. Die integratie zorgt bovendien voor een nettere manier van het delen van bestanden. Dat gaat hier namelijk via SharePoint.

Teams versus Slack

Teams heeft bovendien een integratie met Skype for Business. Daardoor kun je niet alleen chatten, maar ook videobellen vanuit het programma. Ook interessant is het feit dat je naast een privégesprek met één persoon ook een kleine groep kunt aanmaken om in te praten. De gesprekken hier zijn niet voor iedereen te lezen, maar alleen voor de mensen in de groep. Een soort groepsgesprek op WhatsApp dus.

Allemaal functies die Slack ook heeft en die dus eigenlijk onmisbaar zijn voor Microsoft om de concurrentie aan te gaan met deze dienst.

Microsoft Teams

Het programma heeft verder diverse integraties met services van derde partijen. Zo kun je chatbots bouwen, en plaatjes en video’s in de chat embedden. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor Giphy, wat in ieder geval bij ons op de redactie erg populair is binnen Slack.

Maar toch zijn er wel weer verschillen te zien tussen de twee diensten. Bij Teams kun je namelijk een afbeelding kiezen en er tekst opzetten.

Teams laat het verder toe om binnen een chat aparte onderwerpen aan te maken, het zogenaamde ’threading’. Je kunt dus reageren op een bericht en dat is zichtbaar door alle reacties uit te klappen. In Slack kan dit inmiddels ook, maar het is maar de vraag hoe populair dit is. Ik gebruik het in ieder geval nooit, terwijl ik aardig wat uurtjes binnen Slack doorbreng.

Microsoft Teams bot

Abonnementen

Een laatste verschil tussen Teams en Slack zijn de prijzen. Waar je Slack ook gratis kunt gebruiken, is dit bij Teams niet het geval. Bovendien moet je een abonnement op Office 365 Business Essentials, Business Premium of op Enterprise E1, E3 of E5 hebben. Alleen de dienst gebruiken is dus niet mogelijk. Maar de prijzen voor deze abonnementen zijn wel hetzelfde gebleven, wat positief is.

Teams is te gebruiken op diverse platformen. Dat betekent dat er apps zijn voor iOS, Android, Windows Mobile, je desktop met Windows en macOS. Daarnaast is er ook een webvariant, voor als je geen app wilt downloaden.