Slimme BH meet je stressniveau en waarschuwt voor overeten

Een slimme beha uit het lab van Microsoft meet met kleine sensoren het stressniveau van de drager en geeft deze door aan een app op de smartphone. Volgens onderzoekers is het een ideaal wapen in de strijd tegen te veel eten door stress.

Veelvuldig onderzoek heeft uitgewezen dat mensen vaak meer gaan eten naarmate zij meer stress ervaren. Volgens andere onderzoeken is dit ‘stress eten’  zelfs een directe aanleiding voor de toename van obesitas, wat dan weer leidt tot meer stress. Een vicieuze cirkel.

Onderzoekers, designers en techneuten van Microsoft Research hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een slimme beha, voorzien van allerhande slimme sensoren. De beha voert eigenlijk constant een ECG (electrocardiogram) uit en geeft de scores door naar een app op je smartphone.

Daarnaast meet de beha ook je ademhaling en transpiratie en kun je via de app ook regelmatig je stemming ingeven. Op basis van al deze data en wat slimme formules kan de app bepalen hoe hoog je stressniveau is en je een seintje geven.

We tried to do the same thing for men’s underwear but it was too far away from the heart

Het is niet het eerste experiment dat Microsoft in hun labs uitvoert als het gaat om stemmingen meten. Zo werd deze zomer al bekend dat het Amerikaanse bedrijf werkt aan een smartphone die je stemming kan meten en kan besluiten bepaalde acties wel of niet te ondernemen. Ook de smartwatch waar men aan zou werken zou een stemmingsmeter krijgen.

Toch is niet iedereen het eens de stelling dat stress zou leiden tot teveel eten of dat we het zouden moeten zien als een negatieve reactie op stress.

Volunteers who skipped food when stressed actually ate more than the stress eaters when they were happy

Tijdens een recent onderzoek in Duitsland bleek namelijk dat mensen die minder eten ten tijden van stress juist weer te veel gaan eten wanneer ze gelukkig zijn, terwijl de ‘stress-eters’ veel meer in balans bleken.

Of ‘ie nou moet gaan Twitteren of je een seintje moet geven ten tijden van stress: ook de beha ontkomt niet aan een upgrade, zo lijkt het!