Slimme helm Classon maakt fietsen veiliger

Auto’s worden slimmer en slimmer. Ze krijgen allerlei features om dode hoeken te zien, veilig te parkeren en netjes in de rijbaan te blijven. Maar als fietser heb je deze snufjes niet. Nee, wij Nederlanders, ervaren fietsers, doen het op basis van ons eigen gevoel, zicht en oren. Dat kan een stuk veiliger, vinden de makers van Classon. Deze slimme fietshelm geeft je dit soort features namelijk wel.

De helm visualiseert de aanwezigheid van auto’s in de dode hoek boven je wenkbrauwen. Moet je hard remmen? Dan gaat het remlicht aan. Steek je je arm uit? Dan brandt het knipperlicht. Net als bij een auto dus. Helemaal ideaal is dat je de helm ook kunt gebruiken voor fietsnavigatie. In de app stel je de route in en de helm helpt je navigeren met lichtjes. Daarnaast kun je je fietsritje live streamen met camera’s voor- en achterop de helm.

De bijbehorende app laat je verbinding maken met de helm, maar ook instellingen wijzigen. Zo kun je zelf bepalen hoe intens het licht moet zijn en de gebarensensor verder afstellen. Ook kun je video’s en je GPS-navigatie managen.

De Classon is momenteel alleen te verkrijgen via Kickstarter, waar de makers hun streefbedrag van 30 duizend dollar al ruim vier keer behaald hebben. De goedkoopste optie die nog beschikbaar is, kost je 149 dollar. Wil je twee helmen, dan kost je dat 199 dollar. Daarmee bespaar je overigens nog flink op de toekomstige winkelprijs van 299 dollar. De bedoeling is dat de helm vanaf april volgend jaar verscheept wordt.

In Nederland gaan we de Classon desondanks waarschijnlijk niet veel in het straatbeeld zien, omdat niemand hier een fietshelm draait. Maar in andere landen, waar het toch al normaal is om jezelf extra te beschermen tijdens het fietsen heeft zo’n slimme helm wel kans van slagen.