Slimme luier voor ouderen kan zorg goedkoper en prettiger maken

Het is heel vervelend, maar uiteindelijk bereikt iedereen de leeftijd dat ongewild urineverlies een probleem kan worden. In verpleeghuizen en zorginstellingen is het een grote zorg, want die mensen moeten dus ook verschoont worden. En wie weet wanneer dat nu eigenlijk nodig is? De slimme incontinentieluier Abena Nova van Philadelphia Zorg en het Deense Abena houdt het voor je in de gaten.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Maastricht komt incontinentie bij ruim 48 procent van de bewoners van zorgorganisaties en verpleeghuizen voor. Vervelend voor de mensen zelf, maar ook voor diegenen die ze moeten verzorgen. De luier moet immers regelmatig gecontroleerd worden door in de intieme zone van de cliënt te voelen.

De oplossing is dus een slimme luier. De Abena Nova luier heeft slimme technologie van MediSens Wireless die het vochtniveau tot op de millimeter nauwkeurig meet. Aan de luier zit een apparaatje dat verbonden is en het personeel informeert over de status van de luier via een app. Zo weet de zorg dus wanneer een luier vervangen moet worden en is controleren en onnodig verschonen niet langer nodig.

Abena Nova

Minder naar de dokter

Voordeel is niet alleen dat het een hoop werk weg haalt voor de zorg en dus geld bespaar.

Tegelijkertijd is het voor de cliënten zelf prettiger. Ze zitten bijvoorbeeld minder lang in een volle luier, waardoor natte kleding, natte bedden en een oncomfortabel gevoel kunnen worden voorkomen. Daarnaast verklein je zo ook de kans op huidirritatie en wonden, waardoor ze minder naar de dokter hoeven.