Iedereen die medicijnen gebruikt overkomt het wel eens, vergeten in te nemen of per ongeluk twee keer ingenomen. Het Amerikaanse bedrijf Proteus Digital Health heeft een minuscule sensor ontwikkeld (1x1x1 mm) die wordt verwerkt in capsules en tabletten. De sensor bevat de naam en sterkte van het medicijn. Hij heeft geen batterij, maar wordt geactiveerd door maagsap. De sensor stuurt de tijd van inname en de medicijngegevens naar een minuscuul computertje in de vorm van een pleister.
De pleister registreert de info van de sensor en verzamelt ook gegevens over temperatuur, hartslag, ademhaling en niveau van activiteit of rust en stuurt die direct via Bluetooth naar de smartphone. De pleister (met een heel klein batterijtje), gaat ongeveer 7 dagen mee. De sensor verlaat via de natuurlijke weg het lichaam.
Proteus Digital Health: het gebruik van digitale, gepersonaliseerde medicijnen met directe feedback betekent:
- Snelle en exacte feedback op kost-effectieve manier over het medicijngebruik en de resultaten daarvan voor patiënten, artsen en verzorgers
- Betere klinische uitkomsten en minder kosten voor de gezondheidszorg
- Grotere veiligheid voor de patiënt en betere therapietrouw
Het bedrijf verwacht de slimme pillen al begin 2013 op de Amerikaanse en Europese markt te kunnen brengen. De sensor is goedgekeurd door de FDA en door de CE. Er wordt hard gewerkt aan de toepassing van de sensoren in receptmedicijnen en de registratie daarvan. Welk medicijn wordt als eerste een slimme pil?