Slimme pil vertelt de dokter of je ze wel netjes inneemt

Medicijnen werken niet alleen steeds beter, ze worden ook steeds slimmer. Het Amerikaanse Proteus heeft namelijk pillen ontwikkeld die aan de dokter kunnen doorgeven of de gebruiker ze op tijd heeft ingenomen.

We hebben het daarbij natuurlijk niet over het paracetamolletje dat je op aanraden van de dokter zou kunnen slikken. Proteus richt zich namelijk op doelgroepen die gemiddeld vaak hun medicijnen vergeten. De eerste pil heet Abilify en is gericht op mensen met schizofrenie, terwijl Proteus ook al werkt aan een variant voor mensen met de ziekte van Alzheimer. De US Food en Drug Administration moet Abilify nog goedkeuren voor het Amerikaanse bedrijf de pillen op de markt mag brengen, maar dat is hopelijk een kwestie van tijd.

Ingestible_Wearable_Mobile-Computing3

De pillen zijn voorzien van een verteerbare sensor, die een signaal geven zodra ze in de maag terecht komen. Deze sensoren communiceren met een draagbare sensor en een applicatie, zodat informatie als het tijdstip van de inname direct geregistreerd worden. Vervolgens kunnen (met toestemming van de patiënt) ook doktoren en verzorgers deze informatie inzien en erop inspelen.

Dit zou vele miljoenen euro’s kunnen opleveren, omdat de gebruikers dankzij de medicijnen relatief minder last hebben van hun ziekte en er beter mee kunnen leveren. “We weten dat medicijnen in de basis effectief zijn, maar we kunnen nu ook laten zien of ze daadwerkelijk ingenomen worden”, aldus Andrew Thompson, de CEO van het bedrijf. “Dankzij de sensoren kunnen de medicijnen aangepast worden op de gebruiker, zodat we rekening kunnen houden met de leefwijze van deze persoon.”