De bibliothecaris kan wel eens zijn of haar baan aan een robot kwijtraken. De Institute for Infocomm Research uit Singapore werkt namelijk aan een robot genaamd de AuRoSS, die in bibliotheken op zoek gaat naar ontbrekende boeken in de kasten. Deze boeken kan hij vervolgens zelf opzoeken en weer op de juiste plek terugzetten.
De AuRoSS gebruikt lasers om de bibliotheek te doorkruizen, waarin boeken staan die zijn voorzien van RFID-tags. Op basis hiervan kan hij snel zien waar een gat in de collectie is, zodat hij vervolgens iedere locatie van de bieb kan doorrijden op zoek naar dit boek. Uiteraard kan de robot alleen boeken binnen de bibliotheek terugvinden – de rest wordt bijgehouden door het al bestaande uitleensysteem.
De biebrobot kan ’s nachts werken, waardoor er niemand meer overdag boeken bij elkaar hoeft te zoeken om weer terug te zetten. Daarnaast lijkt de komst van de machine al best dichtbij. Op het moment zou hij al 99 procent van alle boeken kunnen terugvinden en plaatsen, zelfs in gebogen boekenkasten.
De robots kunnen het einde van bibliothecarissen betekenen – maar er bestaat ook een kans dat hun werkzaamheden simpelweg veranderen. Als personeel bij bibliotheken niet langer achter verstrooide boeken aan hoeft te gaan, kunnen zij zich immers met andere dingen bezighouden. De vraag is dan: wat precies?