Een doorbraak aan de University of California in Berkely, meldt Tweakers. Daar hebben onderzoekers een sensor gemaakt die even groot is als een (grote) zandkorrel. Hierdoor is hij ideaal om bijvoorbeeld in het menselijk lichaam te implanteren. De kleine sensoren kunnen activiteit in het lichaam in realtime monitoren en het resultaat via ultrasoon geluid doorgeven aan een computer.
Diezelfde geluidsgolven vormen ook de energiebron van de sensor, waardoor deze niet opgeladen hoeft te worden. Daarnaast kunnen bepaalde delen van het lichaam worden gestimuleerd, waaronder zenuwen, organen en spieren. Op deze manier kan een dokter bijvoorbeeld experimenteren op een bepaalde spier.
Handig voor korte tests, maar de zandkorrelsensoren kunnen ook langere tijd worden gebruikt. Op het moment worden ze gemaakt van een materiaal dat tien jaar lang in het lichaam kan blijven hangen. Er moeten alleen wel elektrodes in de hersenen worden aangebracht met een draadje dat uit de schedel steekt, zodat er contact gelegd kan worden met de buitenwereld. Er wordt nu hard gewerkt aan een nieuwe interface, zodat zo’n extreme ingreep niet meer vereist is.