Binnenkort kan je smartwatch je dagen van tevoren vertellen dat je ziek wordt

Tegenwoordig zijn wij mensen erg bezig met onze gezondheid en vooral met de manieren hoe we die gezondheid op pijl houden. Maar checken we ook elke dag onze hartslag, lichaamstemperatuur of bloedsuiker? Waarschijnlijk niet, behalve als een smartwatch het voor je doet.

Onderzoeker Michael Snyder startte een langdurig experiment en keek of wearables in de toekomst je misschien kunnen helpen met het monitoren van je gezondheid. Er bestaan natuurlijk al smartwatches met een hartslagmeter die dit voor je doen, maar een smartwatch die daadwerkelijk een diagnose stelt, is er nog niet.

Ziekte van Lyme

Het twee jaar durende experiment is gehouden onder 43 deelnemers en er werden meerdere metingen gedaan. Waar de onderzoekers achter kwamen, is dat in het algemeen smartwatches zeer nuttig kunnen zijn in het monitoren van iemands gezondheid. Er werd bijvoorbeeld tijdens een vliegreis de ziekte van Lyme geconstateerd bij één van de deelnemers. Dit was anders niet ontdekt doordat in het vliegtuig het zuurstofgehalte van de persoon daalde.

Vaak kun jezelf voelen wanneer je ziek begint te worden, maar de smartwatch vertelt het je uren of zelfs dagen van te voren. Het geeft tot nu toe niet per definitie een diagnose, maar wel de heads-up zodat je door een simpele waarschuwing die verkoudheid misschien wel kan voorkomen door een goede nachtrust te nemen.

Het onderzoeksteam is op dit moment bezig met het creëren van algoritmes, zodat de smartwatch 100 procent betrouwbaar wordt.