Zonnevliegtuig Solar Impulse 2 steekt de Atlantische Oceaan over en landt in Spanje

Een mooi moment vanochtend: de Solar Impulse 2, een vliegtuig dat vliegt op zonne-energie, landde in Sevilla in Spanje. Het was maandag opgestegen in New York en is daarmee het eerste zonnevliegtuig ooit dat de oversteek over de Atlantische Oceaan heeft gemaakt.

De Solar Impulse 2 is bezig aan een rondje om de aarde. Het begon in maart vorig jaar in Abu Dhabi. Enkele maanden later verbrak het vliegtuig het record van de langste solovlucht in een zonnevliegtuig. Vervolgens kwam het vlucht aan de grond te staan in Hawaii vanwege technische problemen. In april werd de tocht weer vervolgd naar San Fransico. Vervolgens naar New York. En nu staat het vliegtuig dus in Spanje.

Met deze lange vlucht heeft de Solar Impulse 2 90 procent van zijn tocht rond de wereld afgerond. Op het programma staan nu Egypte, Griekenland en tot slot Abu Dhabi, waar het avontuur ooit begon.

Licht en langzaam

De Solar Impulse 2 is een breed, maar tegelijkertijd extreem licht vliegtuig. Hij heeft een spanwijdte van 72 meter en is daarmee slechts enkele meters korter dan een Airbus 380. Hij weegt echter maar 2300 kilo. Er zitten 17.000 zonnecellen op het vliegtuig en het bevat de nodige accu’s om energie op te slaan. Met een snelheid van zo’n 50 km/u vliegt hij extreem langzaam. In principe zou je er echter wel oneindig mee door kunnen vliegen. Doordat er maar één piloot in past is de vliegtijd toch beperkt.

Sowieso is het voor piloten Bertrand Piccard en Andre Borschberg, die elkaar vlucht om vlucht afwisselen, geen gemakkelijke onderneming. De cabine waar de piloot inzit is geen drukcabine zoals in een gewoon vliegtuig en is ook niet verwarmd, schrijft The Guardian. De piloot kan hele korte hazenslaapjes doen en moet naar de wc op de pilotenstoel.