Google belooft met nieuwe Android-versie betere accuduur en notificaties

Google heeft de ontwikkelaarsversie van Android O online gezet, de opvolger van het huidige Android Nougat. Het is te verwachten dat de nieuwe versie  net als vorig jaar  in de herfst beschikbaar komt voor de eerste consumenten, maar een ontwikkelaarsversie geeft al een mooi inkijkje in wat er dan mogelijk is.

Want met de release wordt duidelijk dat Google inzet op het verbeteren van een aantal zaken. Zo moet de batterijduur er met Android O op vooruit gaan en gaan de notificaties er op vooruit. Met de nieuwe versie wordt het mogelijk om ‘notificatiekanalen’ aan te maken, waardoor je zelf kunt selecteren van welke categorieën je een notificatie wilt krijgen en of daar geluid bij hoort.

Notificaties

Dat klinkt nog wat vaag, maar het lijkt er op dat Google het mogelijk wil maken om in Android zelf de notificaties te regelen, en niet in iedere individuele app  zoals nu het geval is.

Met Android O komt er ook een mogelijkheid om picture-in-picture video af te blijven spelen, terwijl je andere dingen doet op je telefoon. Dit kan in de huidige versie van Android al bij de YouTube-app, maar wordt ook beschikbaar voor andere apps met video zodat het makkelijker wordt om te multitasken.

Betere accuduur

Maar de grootste, en voor veel mensen belangrijkste, vooruitgang zal de batterijduur zijn. Nu kan het nog zijn dat bepaalde apps (als Facebook) veel van je telefoon blijven vragen, terwijl je daar helemaal niet mee bezig bent. Daarom wil Google het verbruik van apps op de achtergrond met Android O beperken.

Wat de impact van die maatregelen uiteindelijk zal zijn is nu nog moeilijk te bepalen, omdat het nog om een zeer vroege versie van de software gaat. Deze wordt de komende maanden nog verbeterd met feedback die er komt van ontwikkelaars.

Voor het grote publiek is het door die testfase nog een tijdje wachten op Android O. Vorig jaar werd er op Google’s ontwikkelaarsconferentie in mei een publieke beta uitgebracht. Het is nog niet bekend of dat dit jaar ook zal gebeuren.