In amper twee zomers bracht het Amerikaanse audiomerk Sonos niet één maar twee uitbreidingen op hun soundbar-assortiment, dat al vijf jaar beperkt was tot de Sonos Playbar. Maar met de introductie van de Playbase in 2017 en de Beam afgelopen juni is er plots keus te over. Maar welke soundbar is nu het best geschikt voor jouw situatie?
Met de introductie van de Beam lijkt Sonos in eerste instantie vooral een bommetje onder de Playbar en Playbase te leggen. Immers: de Beam is 60% kleiner dan de Playbar, biedt (uiteraard) dezelfde multi-room en surround-functionaliteiten, heeft de beschikking over een HDMI-poort én is te bedienen via Amazon Alexa en Google Assistent.
Tel daarbij het lagere prijskaartje van 449 euro op en je vraagt je af waarom je überhaupt nog een Playbase of Playbar zou overwegen. Het antwoord op die vraag kunnen we je natuurlijk niet definitief geven (hé, het blijft jouw keus!), maar wellicht kunnen we je wel op weg helpen door de drie speakers eens op een rijtje te zetten!
Vormgeving
Laten we van groot naar klein werken en beginnen met de grootste speaker van de drie: de Playbase. Sonos bracht de Playbase in 2017 op de markt en richt zich met deze speaker vooral op mensen die totaal geen behoefte hebben om speakers of tv’s aan de muur te bevestigen.
De Sonos Playbase laat zich niet zomaar op elk meubel draperen. Deel deze quoteDe Playbase is – zoals de naam al doet vermoeden – namelijk meer een extra voet voor je TV dan een echte soundbar, een soundplate dus. Mede omdat de Playbase behoorlijk plat is (5.8 cm hoog), komt je TV niet bijzonder veel omhoog en is je kijkervaring nauwelijks anders.
Omdat de Playbase gemaakt is om de gemiddelde TV te ondersteunen, is hij bijzonder stevig gebouwd. Dat geeft een goed gevoel qua ondersteuning, maar laat zich wel merken in het gewicht van bijna 9 kilogram. Daarnaast is de Playbase een behoorlijk rechthoekig oppervlak van 72×38 centimeter. Hij laat zich niet zomaar op elk willekeurig TV-meubel draperen.