Sonos Beam, Playbase en Playbar: welke soundbar is de beste?

Johan Voets

Met de komst van de Sonos Beam is de keuze er niet makkelijker op geworden. Kan de Beam de strijd aan met zijn voorgangers?

In amper twee zomers bracht het Amerikaanse audiomerk Sonos niet één maar twee uitbreidingen op hun soundbar-assortiment, dat al vijf jaar beperkt was tot de Sonos Playbar. Maar met de introductie van de Playbase in 2017 en de Beam afgelopen juni is er plots keus te over. Maar welke soundbar is nu het best geschikt voor jouw situatie?

Met de introductie van de Beam lijkt Sonos in eerste instantie vooral een bommetje onder de Playbar en Playbase te leggen. Immers: de Beam is 60% kleiner dan de Playbar, biedt (uiteraard) dezelfde multi-room en surround-functionaliteiten, heeft de beschikking over een HDMI-poort én is te bedienen via Amazon Alexa en Google Assistent.

Tel daarbij het lagere prijskaartje van 449 euro op en je vraagt je af waarom je überhaupt nog een Playbase of Playbar zou overwegen. Het antwoord op die vraag kunnen we je natuurlijk niet definitief geven (hé, het blijft jouw keus!), maar wellicht kunnen we je wel op weg helpen door de drie speakers eens op een rijtje te zetten!

Vormgeving

Laten we van groot naar klein werken en beginnen met de grootste speaker van de drie: de Playbase. Sonos bracht de Playbase in 2017 op de markt en richt zich met deze speaker vooral op mensen die totaal geen behoefte hebben om speakers of tv’s aan de muur te bevestigen.

De Sonos Playbase laat zich niet zomaar op elk meubel draperen. - @johanvoetsDe Playbase is – zoals de naam al doet vermoeden – namelijk meer een extra voet voor je TV dan een echte soundbar, een soundplate dus. Mede omdat de Playbase behoorlijk plat is (5.8 cm hoog), komt je TV niet bijzonder veel omhoog en is je kijkervaring nauwelijks anders.

Omdat de Playbase gemaakt is om de gemiddelde TV te ondersteunen, is hij bijzonder stevig gebouwd. Dat geeft een goed gevoel qua ondersteuning, maar laat zich wel merken in het gewicht van bijna 9 kilogram. Daarnaast is de Playbase een behoorlijk rechthoekig oppervlak van 72×38 centimeter. Hij laat zich niet zomaar op elk willekeurig TV-meubel draperen.

Ben je op zoek naar een soundbar die ook daadwerkelijk in alle opzichten uitstraalt dat hij een soundbar is? Dan is de Playbar je go to speaker. De senior van het stel, Sonos lanceerde de Playbar in 2013, is niet alleen één van de oudere speakers in het totale assortiment van de Amerikaanse fabrikant, het is ook de enige speaker die niet vernieuwd is na zijn initiële lancering.

Dat de Playbar nog steeds niet misstaat in menig woonkamer, zegt echter veel over het ontwerp van de soundbar. Maar met de aankondiging van de Playbase en met name de Beam werd wel duidelijk dat de limieten van het design bereikt zijn.

De limieten van het design van de Sonos Playbar zijn intussen wel in zicht. - @johanvoetsMet een totale breedte van 90 cm en een hoogte van liefst 8,5 cm is de rechthoekige Playbar geen onopvallend element rond de tv. Daarnaast moet je met een gewicht van 5.4 kilogram ook zeker weten dat je tv-steun het extra gewicht kan dragen, als je de Playbar onder je tv wil monteren.

Overigens brengt het niet aan de wand of (hangende) tv monteren van de Playbar een hele andere uitdaging met zich mee: wanneer je hem op je tv-meubel zo plat mogelijk wil neerleggen, staan de drivers van de Playbar voornamelijk omhoog gericht, wat zich laat merken in het geluid. Zet je hem dus rechtop, valt de 14 centimeter hoge Playbar behoorlijk op.

In dat opzicht scoort de Beam qua onopvallendheid hoge cijfers. De speaker is 60% minder volumineus en 28% korter. Dat komt neer op een lengte van 65 centimeter en een diepte van zo’n 10 centimeter. En dat voel je direct terug in het totale gewicht van een krappe 3 kilogram. Een vederwicht in zijn klasse, kunnen we dus wel stellen.

De Sonos Beam is veruit de mooiste soundbar van het moment - @johanvoetsDat betekent dat de Beam over het algemeen gemakkelijker onder bestaande tv-armen kan worden gemonteerd aangezien hij slechts beperkt gewicht toevoegt (check uiteraard alsnog altijd de handleiding!). Maar dankzij zijn compacte ontwerp komt de Beam slechts 7 centimeter omhoog, wat betekent dat je hem net zo makkelijk ook voor je tv kan zetten zonder het beeld te blokkeren óf als statement op het tv-meubel onder je hangende tv.

En dat mag sans gene want qua design is de Beam veruit de mooiste speaker. De pil-vorm, op de redactie ook wel ‘de Tic Tac’ of ‘het worstenbroodje’ genoemd, is duidelijk ontworpen in dezelfde gedachten als de Sonos One.

Geluidskwaliteit

Als we de verschillende vormen op een rij zetten, mag het ook geen verrassing zijn dat de speakers onderling voorzien zijn van compleet andere hardware. Maar laat het formaat of aantal geen graadmeter zijn, want de technologie heeft natuurlijk niet stil gestaan.

De Playbase is duidelijk de grootste speaker, maar deelt voor het grootste deel de specs van de Playbar: maar liefst 9 individueel versterkte drivers, zes mid-range drivers en drie tweeters.

Het geheime wapen van de Playbase is echter de versterkte woofer achter in de kast/ Dankzij de S-vormige ‘stofzuigerslang’ is de Playbase in staat is om op zich zelf al een veel diepere bass te produceren.

En hoewel de Playbase dus in het lage segment beter scoort dan de Beam of Playbar (al is het minder dan je wellicht zou verwachten met zo’n extra woofer aan boord), lijkt de soundplate moeite te hebben in het hoge segment.

De scherpte waarmee sommige hoge tonen uit de speaker komen, kan afleiden van de ervaring en op den duur zelfs irriteren als je echt fijngevoelige oren hebt. Uiteraard kun je daar wel enigszins iets aan bijstellen via de Sonos app, maar opvallend genoeg is het iets dat we niet terughoren bij de Beam en Playbar.

Ook in de Playbar vinden we de 9 drivers, 6 mid-range drivers en 3 tweeters, maar ontbreekt ‘de stofzuigerslang’ voor de bass. Maar ondanks dat gebrek heeft de soundbar van Sonos al bewezen dat hij in staat is om zelfs de grotere huiskamers te vullen met een luid en dominant geluid.

Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat de Playbar zelfs zonder de extra woofer in staat is om de Playbase te evenaren als het gaat om die lagere, zwaardere tonen. Tel daarbij op dat de  Playbar niet belast is met het effect in de hogere regionen en je realiseert je nog maar eens hoe sterk het ontwerp van de 5 jaar oudere Playbar is.

Het kleinst van stuk is dan wellicht de Beam, de speaker haalt het maximale uit de – logischerwijs – veel beperktere inhoud. Maar met vier woofers, een tweeter en drie passieve bass radiatoren weet de Beam een ontzettend ruim en rond geluid te produceren. Tijdens de tests kreeg de Beam onze woonkamer én onze redactie te vullen met zijn geluid.

Daarbij moet wel gezegd worden dat het geluid zich wel duidelijk meer van voren laat gelden dan bij de Playbase en Playbar.

Logisch, want juist aan de zijkanten mist de extra drivers die de andere twee wel hebben. En hoewel de Beam ook op het gebied van de bass zijn meerdere moet erkennen in de Playbase en Playbar, zul je positief verrast zijn door de bass die hij produceert.

Voor de gemiddelde Nederlandse huiskamer is het geluid van de Beam ruimtelijk en volumineus genoeg en dat zegt veel over de vooruitgang die er in de ontwikkeling is geboekt door Sonos.

Functioneel

De basisfunctionaliteiten zijn voor alledrie de speakers grotendeels hetzelfde. Zowel de Beam als de Playbase en Playbar zijn te bedienen via de Sonos-app en kunnen via die app zowat alle streamingdiensten afspelen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je soundbar ook onderdeel te maken van je multi-room set-up, dus wanneer je meerdere Sonos-speakers in huis hebt kun je de Beam, Playbar en Playbase daar mee laten verbinden.

Omdat de drie speakers een het startpunt zijn van je homecinema set-up, zitten er nog een paar andere handige functies op. Zo kun je de soundbars ook koppelen met twee van de andere speakers van het bedrijf (de Play:1, Play:3, Play:5 of One) als satelliet om zo een surround set te creëren. Koppel een Sub en maak er een 3.1 surround set van óf pak uit en combineer die twee opties voor een volwaardige 5.1 omgeving.

Het verbinden van je tv heeft functioneel dan wellicht weinig verschil, de fysieke verbinding is tot blijdschap van veel gebruikers bij de Beam wel anders dan we bij de Playbar en Playbase zagen. Want met de introductie van de Beam gaf Sonos eindelijk ook toe aan een lang gekoesterde wens uit de community om de optische aansluiting van de Playbar en Playbase te vervangen voor HDMI.

En dus vinden we achter op de Beam geen optische aansluiting naast stroomtoevoer, ethernetpoort en sync-knop geen aansluiting voor een optische kabel, maar een echte HDMI-poort. En dan niet recht-toe-recht-aan HDMI, maar HDMI-ARC. Dat blijkt vooral handig bij een toepassing waar ik later nog even op terug kom.

Voor mensen met een voorliefde voor optische kabels of (zoals in mijn geval) een beperkt aantal HDMI-poorten (of overschot aan aangesloten apparaten) zit er overigens een gratis verloopstukje bij, zodat je de HDMI-kabel van de Beam alsnog gewoon in de optische poort van je tv kunt prikken.

Eenmaal aangesloten laat je je door de app door het verdere koppel-proces leiden. De tv aanzetten, even op de volumeknoppen van je afstandsbediening drukken om de juiste input te vinden en dat is dat.

Stembediening en AirPlay 2

Maar misschien nog wel het grootste verschil tussen de Beam en zijn twee voorgangers is de aanwezigheid van 5 zogenaamde ‘far field’ microfoons. Deze microfoons zijn in staat om je op relatief lange afstand te kunnen verstaan wanneer je je Beam wil bedienen via Amazon Alexa of (in de zeer nabije toekomst) Google Assistent en Siri.

De toevoeging van Alexa of Assistent op de Sonos Beam is echt een gamechanger - @johanvoetsVooralsnog klinkt dat als een toevoeging om des keizers baard, aangezien Alexa, de spraakassistent van Amazon, officieel nog niet beschikbaar is in Nederland en Sonos de ondersteuning voor Google Assistent nog moet activeren. Beide obstakels zijn echter een kwestie van een update, waarbij de laatste (Google Assistent) dichterbij is dan je denkt.

Echter, met een beetje creativiteit (en wat googlen) en een Amerikaans, Brits of Duits (als dat je ding is) Amazon-account ben je zo op weg met Alexa in je woonkamer. En hoewel het enig inkomen behoeft, ben je al snel om als het gaat om het bedienen van je muziek via spraak.

Het volume aanpassen of een nummertje overslaan als je net met beide handen iets staat te doen in de keuken, bij het binnenkomen van de woonkamer snel een playlist opstarten, de muziek uitzetten als je het huis uitloopt.  En dan is de Beam natuurlijk niet beperkt tot alleen Sonos-ondersteuning voor je Beam. Ook je slimme lampen, thermostaat of de speakers in andere kamers kun je via Alexa bedienen.

Het gebruik van Siri voor Sonos is op het moment nog vooral heel beperkt en heel omslachtig - @johanvoetsEn omdat de Beam via HDMI-ARC is aangesloten, kun je ook de tv aan en uitzetten en het volume regelen via spraak. Echter: daar houdt het op, er is (nog) geen ondersteuning om Alexa ook te laten switchen van inputkanaal, dus zal de tv altijd aanspringen op het laatst gebruikte (HDMI-) kanaal. Daarnaast ondersteunt de Beam ook geen HDMI passback, wat betekent dat als je (zoals ik) via een externe mediabox tv kijkt en via die mediabox van kanalen wil wissen of volume wil regelen, je ook niets aan deze commando’s hebt.

Overigens ondersteunen zowel de Beam als de Playbase vanaf deze zomer ook Apple’s AirPlay 2, wat betekent dat je de audio van je Apple-devices ook direct kunt streamen op de Sonos-speakers. Hoe dat in de praktijk werkt, legt Michiel goed uit in de aflevering over de Sonos Beam van onze gadgetpodcast V2.

Met de introductie van iOS 12 en Siri-shortcuts betekent dit ook dat er routines te programmeren zijn waarbij je via de spraakassistent van Apple muziek kan afspelen op je Sonos-speakers. Het ontbreekt echter nog aan een direct interface zoals bij Alexa en dat maakt het gebruik van Siri dus vooralsnog beperkt en omslachtig.

Hoewel AirPlay 2 via software kon worden uitgerold op de speakers van Sonos, zijn ze niet allemaal voorzien van ondersteuning. De Sonos Playbar, Play:1 en Play:3 hebben geen mogelijkheid om via AirpPlay 2 te worden aangestuurd.

Meer keus

Met de toevoeging van de Beam heeft Sonos de opties binnen hun assortiment op de juist manier weten te verbreden. Want naast het willen voorzien in fysieke behoefte is er nu ook voor potentiële kopers met een iets beperkter budget een optie.

De keus tussen een Playbase en Playbar zal vanwege hun gelijkwaardige prijs van €799 vaak hangen op de situatie waarin de speaker moet worden geplaatst. Zoek je een soundbar voor onder je staande tv? Dan is de Playbar je soundplate. Hangt je tv aan de muur? Dan is de Playbar nog altijd de overweging waard.

De Sonos Beam is in veel opzichten de beste keus: prijs, kwaliteit en future-proofness. - @johanvoetsMaar is je kamer niet groter dan gemiddeld, hangt je tv aan de wand of staat hij hoger dan 7 cm? Doe jezelf (en je portemonnee) een plezier en neem de Sonos Beam mee in je overweging. Hoewel hij op papier iets lager staan aangeschreven dan zijn voorgangers is de Beam in staat om je kamer te vullen met ruimtelijk en krachtig geluid. Tel daarbij op dat hij met de microfoons, slimme assistenten en AirPlay 2 helemaal klaar is voor de volgende innovatie op het gebied van smart homes en de lagere instap van €449 is nóg een stukje lager.

De Sonos Beam, Playbase en Playbar zijn te koop bij Coolblue en Bol.com.

Wil je meer weten over de Sonos Beam, de Playbase of het Sonos-ecosysteem? In onze gadgetpodcast V2 hebben we het eerder uitgebreid gehad over de Playbase en bespraken we recent de Beam. Voor nu: “Alexa, play ‘Dancing Queen by Abba!”