Sonos Sub Mini Review: Maximale bass uit een minimale verpakking?

Op zoek naar dat beetje ‘oompf’ in je home cinema set-up, dan mag een subwoofer natuurlijk niet ontbreken. Maar bij gebrek aan ruimte of een esthetische afweging kan het formaat van de gemiddelde subwoofer je tegenhouden. Voor Sonos-gebruikers gloort er een oplossing aan de horizon met de introductie van de Sonos Sub Mini.

En mini, dat is de Sub Mini zonder twijfel. Zeker in vergelijk met zijn grote broer, de Sonos Sub. De Sub Mini is rond, met een diameter van 23 cm en is slechts 30,5 cm hoog. Zet hem naast de Sub (39×16 cm en 40 cm hoog) en het is duidelijk waarom er ‘Mini’ aan de naam werd toegevoegd.

Het maakt de Sonos Sub Mini niet direct bijzonder compact, maar de vraag is natuurlijk of dat ook wel echt realistisch is om te vragen van een subwoofer. Feit is dat de Sub Mini, verkrijgbaar in het matzwart of wit, een stuk makkelijker wegvalt in je interieur dan de originele Sub.

Echt tot leven bij films en games

Met die matte behuizing gaat de Sub Mini volledig mee in de nieuwe designstandaard van de recentere Sonos-hardware. We vinden aan de onderkant van de woofer de aansluitingen voor stroom en ethernet-kabel, terwijl de bekende ‘koppel-knop’ aan de achterkant zit.

Onder de behuizing vinden we twee 15cm woofers met versterking. Daarmee levert de Sub Mini behoorlijk wat volume, maar blijft het bij het luisteren van muziek toch wat achter bij de verwachtingen. De extra ondersteuning van de Sub Mini is absoluut merkbaar, maar het effect is veel minder dan bij de originele Sub.

Foto via Sonos

Voor deze review koppelde ik de Sub Mini aan een eerste generatie Sonos Beam, de imposante Sonos Arc en de meest recente toevoeging aan de soundbar line-up van Sonos: de Ray. Vooral de Beam krijgt een fikse oppepper van de Sub Mini. Met de Ray zijn de resultaten echter bijzonder wisselvallig.

Opvallend genoeg was de geluidservaring een heel stuk beter bij het kijken van films en series. Zeker met veel ‘laag’ (Andor, Stranger Things, 1917, Dune, Star Wars) komt de Sub Mini echt tot leven. Ook bij het gamen blijkt de Sub Mini een stuk beter in zijn element: F1 2022 en Modern Warfare II op de PS5 met of zonder de Sub Mini is een verschil van dag en nacht.

Twijfelgevalletje

In tegenstelling tot veel van de ‘compactere’ hardware van Sonos blijkt de Sonos Sub Mini in de praktijk toch meer een twijfelgevalletje. Niet zozeer vanwege zijn prestaties, want nogmaals: je kunt de Sub Mini niet vergelijken met de originele Sub.

De twijfel zit hem vooral in de plek die de Sub Mini zou moeten innemen in het Sonos-ecosysteem. Met zijn kleinere formaat lijkt hij vooral gericht op audio-liefhebbers met beperkte vierkante meters. Woonkamers waar bijvoorbeeld de Beam of Ray staan als primaire soundbar. Maar juist met die laatstgenoemde komt de Sub Mini het minst tot zijn recht.

En dan is er de kwestie van het prijskaartje. De Sonos Sub Mini heeft een adviesprijs €499. Heb je net een Sonos Ray aangeschaft voor €299, is het maar de vraag of je al direct zit te wachten op zowat de dubbele investering voor je subwoofer.

Foto via Sonos

Gemaakt voor de Beam

Daarmee blijft de koppeling met de Beam (Gen 1 of Gen 2) staan. Tijdens mijn review bleek dat eigenlijk ook de meest effectieve samenwerking. Immers, de Sonos Arc is op zichzelf al bijzonder krachtig, waar de Beam juist dat extra beetje pit wel kan gebruiken.

De Sonos Sub Mini lijkt wel gemaakt voor de Sonos Beam. Beiden nemen significant minder ruimte in je woonkamer in beslag, terwijl ze gezamenlijk een optimale geluidservaring bieden.

De Sub Mini is in alle opzichten een beleefde gifkikker. Met zijn compacte voorkomen brengt hij genoeg power in de kleine ruimte. Ben je vooral op zoek naar een uitbreiding van je geluidservaring bij het kijken van films en series of het gamen met de minste impact op de kamer? Dan mag de Sonos Sub Mini zeker niet ontbreken in je overwegingen.

De Sonos Sub Mini heeft een adviesprijs van €499 en is te koop via Coolblue en de Sonos website.