Sony Bravia XR A80J is een must see voor gemiddelde liefhebber én beeldtweaker

De tijd dat je tv een tv was en dat was dat lijkt steeds verder ons achter te liggen. Mocht ik daar nog over hebben getwijfeld, dan wordt zoveel wel duidelijk tijdens onze Sony Bravia XR A80J review. De 4K OLED tv van Sony ondersteunt niet alleen direct je favoriete streamingdiensten en maakt slim gebruik van Google TV, maar geeft je ook toegang tot het Bravia Core streamingplatform.

Toch is het de vraag of de gemiddelde kijker zich raad weet met het immense scala aan opties, beeldinstellingen en andere tweaks die de XR A80J te bieden heeft. Immers: af en toe is het wel prettig dat een tv ook alleen een tv is.

Slank ontwerp

De timing van de reviewperiode in gunstig: nog nooit zagen we Max Verstappen zo glorieus naar een overwinning rijden, bekeken we de nieuwste films in 4K zo helder en zagen we het Nederlands Elftal zo wazig uitgeschakeld worden. Dat laatste staat los van de tv, maar had alles te maken met de tranen in mijn ogen die ik van dat voetbal kreeg.

Voor de review gingen we aan de slag met de 55 inch versie van de Bravia XR A80J, die er ook in een 65 inch en een 77 inch versie is.

DIe 55 inch stond zowel op de redactie als in de gemiddelde woonkamer heel prima zonder gelijk op te vallen. Dat zal vooral te danken zijn aan zijn slanke ontwerp en dunne bezel. Zelfs de centrale kast achterop de tv is voorzien van een mooi ontwerpje, dus zelfs als je tegen de achterkant aankijkt ziet dat er goed uit.

Uitstekende geluidskwaliteit

Op die achterkant vind je overigens ook de VESA-aansluitpunten om je tv op te hangen mocht dat je voorkeur zijn. Maar met zijn smalle voorkomen en mooi ontworpen pootjes komt de Sony Bravia XR A80J ook staand prima tot zijn recht op je tv-meubel.

Voor de staande gebruikers met een soundbar heeft Sony sowieso goed nieuws, want de pootjes zijn in maar liefst 3 verschillende posities te monteren. Een ‘standaard’ en een ‘smalle’ positie (respectievelijk 1 meter en 70 cm uit elkaar) en een derde ‘soundbar’-stand, waarbij de pootjes op iets meer dan 1 meter uit elkaar komen te staan maar het scherm ook direct 5cm hoger komt te staan. De Sonos Arc of Sonos Beam past zo bijvoorbeeld strak onder de TV.

Het duurde overigens even voor ik doorhad dat mijn soundbar het geluid nog niet had overgenomen van de tv. Dat heeft misschien wat te maken met mijn oplettendheid, maar vooral met de uitstekende geluidskwaliteit van de Bravia XR A80J.

Heb je op dit moment alleen een soundbar als middenkanaal en geen volledige surround-setup, zou je bijna kunnen overwegen terug te gaan naar alleen de tv als geluidsbron.

Veel te tweaken

Nu we het toch over de aansluitingen hebben: aan de achterkant van de tv vinden we 4 HDMI-poorten, waarvan er helaas slechts 2 ondersteuning bieden aan de HDMI 2.1-specificaties. Dat is een opvallende keuze, zeker als je kijkt naar de andere high-end specs van de A80J.

Zo is de A80J uitgerust met de Cognitive Processor XR, een chip die volgens Sony zou ‘begrijpen hoe wij als kijkers geluid en beeld ervaren’ en vervolgens real-time de output aanpast voor optimaal resultaat. In de praktijk zien we dat terug in vier verschillende toepassingen: XR Oled Contrast, XR Color, XR Clarity en XR Motion.

Het zorgt ervoor dat Sony Bravia XR A80J een duizelingwekkend aantal mogelijkheden tot tweaken geeft. Veel meer dan de gemiddelde tv-set op de huidige markt, laat staan in vergelijking met oudere modellen.

Je kunt er als gebruiker behoorlijk verdwaald in raken, zeker als het niet helemaal je ding is om tot in de pixels te finetunen. Opvallend genoeg is de beste ‘standaard’-optie voor de beste balans in je beeldervaring de optie ‘Custom’. Dat vergt even omdenken, maar levert je wel snel het beste algehele beeld op.

Must see TV

En dat beeld, dat zal je aandacht volledig trekken en niet meer loslaten. De Cognitive Processor XR doet zijn werk en zorgt ervoor dat je bijna naadloos tussen verschillende beeldkwaliteiten schakelt.

Natuurlijk valt het nog altijd op dat er verschil zit tussen kwaliteit en resolutie, maar zeker bij het opschalen en bijstellen van contrast zie je de samenwerking van de verschillende technologieën. Op een rij gezet met een 4K Bravia uit 2017 en een iets recentere Philips 4K OLED is het kwaliteitsverschil overduidelijk.

Liefhebbers van wat meer helderheid zullen hun ogen wellicht nog altijd eerder lenen aan de sets van Samsung of LG, HDMI-hustlers zullen wellicht afknappen op de beperkte 2.1 poorten. Maar mocht je budget het toestaan, mag de Sony Bravia XR A80J absoluut niet ontbreken op je shortlist!

De Sony Bravia XR A80J is verkrijgbaar in 55, 65 en 77 inch vanaf €1699. Het toestel is onder andere te koop bij Bol.com en Coolblue.