Sony leert kinderen programmeren met de Toio en LEGO

Toio

Het is goed om kinderen vroeg te leren programmeren. Computers zijn de toekomst en een kind die er goed mee om kan gaan, heeft dus ook een leuke toekomst met waarschijnlijk een baan in het vooruitzicht. De grote vraag is echter: hoe kun je het ze nu op een goede en leuke manier aanleren? Daar zijn tal van producten voor ontwikkeld, met als laatste toevoeging de erg leuke Toio, dat ontwikkeld is door medewerkers van Sony.

Toio is een vierkante kubus die ongeveer 2,54 centimeter breed is en 1,9 centimeter hoog. Onderaan zitten wieltjes, bovenop studs die aansluiten op LEGO. Daardoor kun je de kubus dus naar wens aanpassen door je eigen LEGO-constructies te maken. De Toio kun je vervolgens programmeren.

Het apparaat maakt verbinding met een computer en met andere Toio’s via bluetooth. Daardoor kunnen ze onderling communiceren, maar ook opdrachten krijgen via bijvoorbeeld een laptop. Ook zijn er cartridges met voorgeprogrammeerde commando’s die je in de Toio kunt plaatsen.

De Toio rijdt rond over een speciale mat. Op die mat zitten patronen, die de visuele sensoren kunnen oppikken. Op die manier gaat het apparaat nooit te ver weg. Je kunt echter ook een controller pakken en de robot daar mee besturen.

Leren programmeren

De robot komt met diverse spelletjes en functies. Het niveau gaat van vrij simpel tot echt ingewikkelde ontwerpen. Een kind leert dus geleidelijk nieuwe dingen en verhoogt zijn eigen niveau. En als ouder zijnde is het natuurlijk ook gewoon leuk speelgoed.

De robot is voorlopig alleen in Japan te koop voor ongeveer 275 dollar via het interne crowdfundingplatform van Sony: First Flight. Of de Toio ook naar andere landen komt, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of er later nog meer cartridges komen met andere opties.