Sony maakt eerste details over de PlayStation 5 bekend

PlayStation 4, PlayStation 5

Er wordt al enige tijd gespeculeerd over de ontwikkeling van de PlayStation 5, maar Sony hield tot nu toe zijn lippen stijf op elkaar. Maar daar is verandering in gekomen. Mark Cerny, game-ontwerper en lead architect van de PlayStation 4 en Vita, heeft namelijk flink wat details gegeven over het nieuwe console in een interview met Wired.

Of het volgende console van Sony daadwerkelijk de PlayStation 5 heet, is overigens nog gokken. Cerny heeft daar namelijk geen antwoord op gegeven en in het interview noemt hij het constant het ‘next generation console’. Maar gezien de namen van de eerdere spelcomputers van Sony, is de kans groot dat het inderdaad ‘PlayStation 5′ wordt.

En die PlayStation krijgt flink wat updates als het om hardware gaat. Meest belangrijk: de console krijgt een SSD-schijf, in plaats van een HDD-schijf die we nu in de PlayStation vinden. Deze nieuwe schijf komt met een vrij duidelijk voordeel: spellen laden sneller. Waar je eerst 15 seconden moest wachten tot een fast-travel geladen was in Spider-Man, is dat nu nog maar 0,8 seconden.

Verder kan de wereld ook sneller gerenderd worden, waardoor een karakter ook sneller door de wereld heen kan rennen. En dit alles kan straks ook nog eens in 8K – als jij een van de weinigen bent die al zo’n TV heeft – want het nieuwe console moet ook dat ondersteunen.

CPU en GPU

Het console komt verder met een nieuwe CPU en GPU, vertelt Cerny. De GPU ondersteunt een techniek genaamd ‘ray tracing’ wat in Hollywood gebruikt wordt voor visuele effecten. Nu komen die effecten dus ook naar games.

De techniek bootst de manier waarop licht van object naar object kaatst in een scène, waardoor spiegelende oppervlakken bijvoorbeeld beter neergezet kunnen worden. Daardoor lijken de beelden in je game dus echter.

Daarnaast komt er dus een nieuwe CPU, die 3D-audio ondersteunt. Daarmee moet je nog verder ondergedompeld worden in de geluiden van de game, omdat geluiden van boven je, achter je en naast je komen. Daar is geen extra hardware voor nodig, stelt Cerny. Alles gaat via de speakers van je televisie en virtual surround sound. Met een koptelefoon wordt het echter nog beter.

Een laatste update over de PlayStation 5 is dat hij backward compatible wordt met de PlayStation 4.

Niet dit jaar

Helaas voor ons komt het nieuwe console dit jaar niet in de winkels. Wel hebben diverse studio’s er al mee gewerkt en de uitgifte van kits voor ontwikkelaars is versneld, zodat game-makers genoeg tijd hebben om hun spellen aan te passen aan de nieuwe mogelijkheden.

Wanneer we meer gaan horen over het console is nog onbekend. Sony is namelijk niet aanwezig tijdens E3 in juni.