Sony Smartwatch 2 wint op design, maar lijkt qua features geen serieuze concurrent voor de Galaxy Gear

Twee smartwatches spelen de hoofdrol tijdens deze editie van de IFA in Berlijn: Samsung’s Galaxy Gear en Sony’s Smartwatch 2. Maar mag je de apparaten eigenlijk wel met elkaar vergelijken?

Nee, zo blijkt als we gisteren hands on de Smartwatch van Sony mogen testen op de stand van Sony. Qua schermoppervlakte zijn de twee smartwatches nagenoeg identiek: 1,6 Inch bij Sony, 1,63 bij Samsung. Maar de beeldkwaliteit van het scherm blijkt een heel ander verhaal: Met een resolutie van 320 x 320 op een AMOLED display is de Samsung Gear vele malen scherper en dus mooier. De kwaliteit die je van een iPhone of Samsung S serie toestel mag verwachten. Op 220 x 176 pixels oogt de Sony Smartwatch vooral erg korrelig en onscherp.

Maar over het design van Sony’s smartwatch zijn veel mensen een stuk enthousiaster dan over de Galaxy Gear. Uit een kleine persoonlijke poll op Twitter blijkt al gauw dat 90% van de mensen de voorkeur geeft aan het ontwerp van Sony boven de Gear. Sony’s smartwatch heeft veel weg van een iPod Shuffle aan een horloge bandje, en oogt ondanks zijn 1,6″ scherm klein en flexibel. De polsbandjes komen bovendien in een uitgebreide range aan kleuren variërend van zwart, wit en bruin tot roze, paars en turkoois.

Maar dat de Sony Smartwatch 2 zoveel kleiner is dan de Galaxy Gear heeft een reden: Het apparaat beschikt over geen van de bijzondere features die in de Galaxy Gear wel zijn inbegrepen: Een speaker en microfoon, zodat je er vanaf je pols mee kunt bellen, een ingebouwde 1,9 megapixel camera en harde schijf voor de opslag van foto’s, en een pedometer, gyrosensor en accelerometer voor allerhande activity tracking.

De Sony heeft niks van dat al, en fungeert enkel en alleen als een verlengstuk van je mobiele telefoon, een tweede scherm. Maakt dat het apparaat volslagen nutteloos? Absoluut niet, want door het te pairen via Bluetooth met je smartphone kun je apps zoals Twitter, Facebook of Runkeeper openen en aflezen op je smartwatch, en dat is absoluut handig te noemen in sommige situaties. Wanneer je een headsetje in hebt, kun je er ook je telefoon mee beantwoorden, en via je headset telefoneren, zonder dat je je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Het blijft dus nog even de vraag wie deze smartwatch battle gaat winnen: Kiezen mensen voor design met minder features, of gaan de early adaptors massaal aan de bonkige Galaxy Gear om hun eerst ervaringen met wearables op te doen? Time will tell, maar de prijs van beide devices zou daar nog wel eens een beslissende rol in kunnen gaan spelen: Sony Smartwatch 2 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van €199, Galaxy Gear ligt later deze maand in de winkels voor €299.