Sound Scout test op spelenderwijs het gehoor van kinderen

Gehoorproblemen zijn vervelend. Bij volwassenen is het nog eenvoudig te testen, maar voor kinderen is dat een stuk lastiger. Naar piepjes luisteren is immers niet erg prettig. Daarom wil Sound Scout dit op spelenderwijs gaan doen, speciaal voor kinderen die net naar school toe gaan.

De reden daarvoor is dat gehoorproblemen op jonge leeftijd er voor kunnen zorgen dat de spraakontwikkeling achter blijft en het moeilijker is om iets te leren. Als je de leraar niet verstaat en niet goed kunt communiceren, krijg je immers ook weinig van de lesstof mee. Maar een kind kan niet altijd goed aangeven of ze moeite hebben met hun gehoor.

Spel

Sound Scout heeft daarom een test ontwikkeld die het gemakkelijker moet maken. In de app die beschikbaar is voor iOS-tablets en Android-tablets richt het kind zich op een verhaal. In het spel zitten geluiden waar ze op moeten reageren, zodat het verhaal verder gaat. Daarmee is gemakkelijk uit te zoeken of een kind de geluiden wel hoort.

Voordeel van dit concept is dat het kind niet eens door heeft dat het getest wordt, waardoor het zich daar ook niet op richt. Daarnaast kun je de test thuis uitvoeren, waar het kind zich veilig voelt. En omdat het een spel is, blijft het kind gemakkelijker geconcentreerd.

Het uiteindelijke rapport wordt naar je e-mail gestuurd, zodat je direct de resultaten kunt zien. Professionals in de gezondheidszorg kunnen de resultaten zien via het Sound Scouts Clinical Portal.

Tijdens de SXSW Accelerator Pitch vorig weekend deed Sound Scout het meer dan goed. Het bedrijf won namelijk in de categorie Health and Wearables Technologies.