SpaceX: Crew Dragon-capsule verwoest tijdens test

SpaceX Crew Dragon

Eén van de Crew Dragon-capsules van SpaceX is tijdens een test in april verwoest. Dat heeft de vice president van mission assurance Hans Koenigsmann tegenover CNBC gezegd. “Vlak voordat we de SuperDraco wilden lanceren, was er een afwijking en werd het voertuig verwoest”, aldus Koenigsmann.

De capsule die kapot ging, werd eerder naar het International Space Station (ISS) gestuurd tijdens de Demo-1-missie in maart. Bij die missie waren nog geen astronauten aan boord. De capsule zat vijf dagen aan ISS vast, voor hij terugkwam naar de aarde en landde in de Atlantische Oceaan.

Meerdere mensen van NASA hebben gezegd dat ze sinds de fout bij de test op 20 april samen met SpaceX werken om het incident te onderzoeken. De eerste data geeft aan dat de afwijking zich voordeed tijdens de activatie van het SuperDraco-systeem, stelt Koenigsmann. Het is volgens hem echter nog te vroeg om een oorzaak te bevestigen.

Volgende missie

De verklaring komt voordat er opnieuw een raket van SpaceX naar ISS gestuurd wordt. Nu gaat het om een Falcon 9 met een Cargo Dragon-capsule, die spullen naar het ruimtestation moet brengen. De Crew Dragon en de Cargo Dragon lijken op elkaar, maar de capsule voor mensen is hoger en zwaarder dan de andere versie.

NASA en SpaceX zeggen er beide zeker van te zijn dat het veilig is om met de Cargo Dragon te vliegen.