SpaceX wil duizenden satellieten de ruimte insturen voor razendsnel internet

Elon Musk heeft weer een typisch Elon Musk-plan bedacht. De ondernemer wil dat iedereen op de wereld toegang krijgt tot razendsnel internet en daarom wil hij met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX 800 satellieten de ruimte insturen. En dat is nog maar het begin: uiteindelijk moeten het er meer dan 4000 worden, waar er nu slechts 1400 werkende satellieten rond de aarde zweven.

Helemaal nieuw zijn de plannen trouwens niet, in januari vorig jaar waren ze al aangekondigd. Nu zijn ze echter ook heel concreet: SpaceX heeft officieel om toestemming gevraagd aan de Amerikaanse regering, schrijft persbureau Reuters. In het document waarin de plannen beschreven staan, staan veel technische details maar staat niet hoeveel het gaat kosten. Begin 2015 schatte Musk dat het prijskaartje van zijn plan zo’n 10 miljard dollar is.

SpaceX wil met zijn satellietennetwerk een alternatief bieden voor glasvezel, omdat het veel makkelijker is om hiermee ook razendsnel internet aan te bieden in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Hierbij is het plan om de satellieten tussen de 1150 en 1325 kilometer boven het aardoppervlak rond te laten zweven. Dat is lager dan gebruikelijk bij satellieten.

De eerste 800 satellieten zijn expliciet bedoeld voor het aanbieden van internet in de Verenigde Staten, inclusief de Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Wanneer SpaceX wil beginnen met de lancering van de internetsatellieten is onbekend