SpaceX lanceert PAZ en twee testsatellieten voor breedbandnetwerk

SpaceX is een stapje dichterbij het doel om breedband internet vanuit de ruimte aan te bieden. Afgelopen woensdag lanceerde het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk twee prototypes satellieten om het concept te testen. De prototypes liften mee op de Falcon 9-raket die de radarsatelliet PAZ de ruimte in schiet. PAZ zal de komende vijf jaar voor de Spaanse regering metingen uitvoeren vanuit de ruimte. Dit meldt The Next Web.

Starlink

Het aanbieden van internet via de satelliet is geen nieuw idee, zegt Motherboard. Maar de manier waarop dit nu gebeurt, geeft geen goede verbinding. De satellieten die gebruikt worden om internet mogelijk te maken in afgelegen gebieden, hangen op een vaste geolocatie in een hoge baan om de Aarde. De grote afstand tussen de plek waar het satellietsignaal wordt ontvangen en de satelliet zelf is erg groot, wat zorgt voor een trage internetverbinding. Bovendien is het prijzig.

Elon Musk wil nu een netwerk aanleggen van duizenden kleine satellieten, die in een lage baan om de Aarde bewegen. Hij noemt dit netwerk ‘Starlink’. Woensdag gingen de eerste satellieten van de Starlink-missie de lucht in, genaamd ‘TinTin A’ en ‘TinTin B’. Met deze satellieten wordt de verbinding getest tussen de satellieten en stations op Aarde.

Over zes jaar breedband vanuit de ruimte

Als alles goed gaat, wil Musk tussen 2019 en 2024 het netwerk uitbreiden tot 12.000 Starlink-satellieten. De theorie is, dat dit constant bewegende, enorme netwerk op een kleinere afstand tot de Aarde sneller en goedkoper internet kan leveren. Met de inkomsten uit het aanbieden van breedbandinternet via satelliet, hoopt Musk zijn ruimtemissies naar Mars te kunnen financieren.

Foto: SpaceX