SpaceX wil in november weer raketten lanceren

Het ging eventjes niet goed bij SpaceX. Het ruimtebedrijf van Elon Musk was gestopt met lanceringen, nadat er begin deze maand een raket ontplofte tijdens het testen van de motoren. Die pauze is echter niet voor eeuwig, want in november dit jaar wil het bedrijf weer zijn lanceringen voortzetten.

Daarmee zou het SpaceX-programma drie maanden stilliggen – een periode waarin onderzoek wordt gedaan naar de explosie en de “tegenslag wordt verwerkt”. Of SpaceX zijn raketten in die tijd ook zal aanpassen, moet nog blijken. Volgens Musk was de explosie één van de meest complexe fouten die het bedrijf in 14 jaar heeft meegemaakt.

Bij het ongeluk werd een satelliet van een Israëlisch bedrijf ter waarde van 200 miljoen dollar vernietigd, aldus Reuters. Deze was onderdeel van Facebooks project om de hele wereld van internet te voorzien. Hoeveel de schade aan de raket en andere nabijgelegen objecten heeft gekost, is niet bekendgemaakt.

In november zal SpaceX vermoedelijk een nieuw lanceringsplatform in het Amerikaanse Florida gebruiken, vlakbij NASA’s Kennedy Space Center. Hier stond eerder al een platform dat NASA vijf jaar terug voor spaceshuttles gebruikte.