Goed nieuws voor blinde en slechtziende personen: onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een speciale camera ontwikkeld waarmee je kunt ‘lezen’ zonder gebruik te maken van het brailleschrift, zo meldt Psyg.org.
Op dit moment zijn blinde en slechtziende personen afhankelijk van geschreven tekst in braille. Hiermee hebben zij de beschikking over een beduidend kleiner aanbod van boeken, tijdschriften en kranten. Daarnaast kunnen zij zelden blogs of artikelen via het web lezen, aangezien het scherm geen braille toelaat.
MIT-onderzoekers hebben inmiddels voor een nieuwe ‘doorbraak’ gezorgd. Zo ontwikkelden de onderzoekers een eerste prototype van een camera die tekst kan scannen. De camera, die je eenvoudig om een vinger kunt dragen, scant geschreven tekst en zet deze vervolgens om in een audiofragment.
Hierdoor hoeven blinde en slechtziende personen alleen maar de camera over de tekst te laten gaan, waarna de tekst ‘voorgelezen’ wordt. De camera scant niet alleen tekst uit normale boeken en kranten, maar is ook te gebruiken op e-readers en tablets.
Volgens onderzoeker Roy Shilkrot is de camera een belangrijke uitvinding voor visueel beperkte mensen:
De camera werkt als een soort ‘vertaalmachine’ voor blinde personen. Het vertaalt alle geschreven tekst in audiofragmenten, waardoor het leesaanbod voor blinden vele malen groter wordt.
De grootste uitdaging voor de onderzoekers is de navigatie van de camera. “Hoe zorg je ervoor dat een visueel beperkt persoon de camera op de juiste manier over de tekst laat gaan?”, zo stelt Shilkrot.
Om het probleem met de navigatie op te lossen hebben de onderzoekers twee mogelijkheden ontwikkeld. Zo krijgen gebruikers alarmsignalen door via óf vibraties óf door middel van audiosignalen als zij van de tekst afwijken.
Vooralsnog gaat het om een prototype en zal de camera niet op de markt komen. Daarnaast werken de onderzoekers aan diverse vergelijkbare oplossingen waarmee blinde personen ook andere objecten kunnen identificeren.