Spelende kinderen zorgen letterlijk en figuurlijk voor verlichting

Hoe kun je elektriciteit en licht brengen naar kinderen die letterlijk hun halve leven in het donker leven? In Ghana is een project genaamd Empower Playground gestart met draaimolens die elektriciteit opwekken. Deze elektriciteit wordt gebruikt om kinderen ‘s avonds te kunnen laten studeren.

Ghana is een land wat leeft in grote armoede. Omdat het land dicht bij de evenaar ligt, heeft Ghana maar 12 uur per dag zonlicht. Omdat er weinig tot geen toegang tot elektriciteit is, is het ‘s avonds al vroeg pikdonker. Van kinderen wordt verwacht dat ze overdag meewerken in het huishouden en op het land. Veel tijd voor studeren is er dan ook niet.

Met de draaimolen van Empower Playground, een non-profit organisatie, kunnen kinderen zowel spelen, als werken aan hun studie. De draaimolen is namelijk aangesloten op een dynamo. Met deze dynamo worden LED lampen opgeladen waarmee kinderen kunnen studeren ‘s avonds. Een kind wat een uur speelt op de draaimolen levert ongeveer 150 Watt. Een grote batterij kan worden opgeladen met slechts vier uur spelen.

3017524-inline-750-merry-05

Dankzij sponsors heeft Empower Playground aan iedere school die meedoet aan dit project 50 LED lampen kunnen geven. Op een school zitten gemiddeld 200 kinderen. De kinderen zijn daarom opgedeeld in studiegroepjes, met een ‘lampleider’, degene die verantwoordelijk is voor de lamp. Dit wordt beschouwt als een hele eer.

De draaimolens van Empower Playground kosten per school 10.000 dollar. De draaimolen en dynamo gaan minstens vijf jaar mee en verzorgen de kinderen het hele jaar door van energie. Dit betekent dat het slechts 10 dollar per jaar kost om een kind van energie om te kunnen studeren.

Spelende kinderen die ergens van genieten is altijd mooi om te zien. Met dit project kunnen kinderen niet alleen figuurlijk de wereld verlichten, maar ook heel letterlijk de wereld lichter maken. Wil je meer weten over het werk dan Empower Playground doet, kijk dan op de officiële website.

3017524-inline-750-merry-08