SPLT wil ouderen op tijd bij hun afspraak bij de dokter krijgen door automatisch taxi te regelen

Voor ouderen is het niet altijd eenvoudig om op tijd aan te komen bij een afspraak met de dokter. Ben je slecht ter been, dan ben je afhankelijk van een taxi of het openbaar vervoer. Een taxi kan echter in de file komen te staan en is vooral ook erg duur. Het openbaar vervoer is – zoals we allemaal weten – niet altijd even betrouwbaar. In de VS wil SPLT een oplossing bieden.

SPLT wil iedereen de mogelijkheid bieden om zo mobiel mogelijk te zijn. In het geval van de gezondheidszorg betekent dit dat mensen in de gezondheidszorg een ritje kunnen oproepen voor patiënten die naar een medisch centrum of juist terug naar huis moeten. Handig, want ouderen hebben niet altijd de mogelijkheid om hier zelf voor te zorgen. De smartphone is immers toch iets van de jongere generaties.

Voor het systeem is een partnerschap met vervoersdienst Lyft (vergelijkbaar met Uber) afgesloten. De auto die je oproept is dus ook van deze dienst. De bedoeling is vooral dat mensen minder lang hoeven te wachten op hun vervoer en dus op tijd komen, waardoor de gezondheidszorg mogelijk weer wat beter wordt. Nu zouden ouderen namelijk wel eens drie uur op vervoer moeten wachten, stelt SPLT. Met hun service zou dat slechts 5 tot 15 minuten zijn.

Bedrijven

SPLT richt zich niet alleen op de gezondheidszorg, maar ook op bedrijven. Ook hier is het voornaamste doel om zo snel mogelijk ergens aan te komen en niet te lang hoeven te wachten.

Binnen SPLT is een gesloten gemeenschap van carpoolers. Die ontstaat door medewerkers aan elkaar te koppelen en hen samen naar het werk te laten rijden. Vooraf kun je precies zien met wie je mee kunt rijden en alvast met hen praten via de app.

Voor het bedrijf is dit ook interessant. Niet alleen komen je werknemers zo op tijd, maar je kunt ook allerlei informatie bijhouden. Zo kun je zien hoeveel CO2 je werknemers uitstoten, hoeveel benzine ze verbruiken en hoe ver ze rijden. Handig als je bijvoorbeeld zo milieuvriendelijk mogelijk wilt zijn.

Tijdens de SXSW Accelerator Pitch won SPLT met haar platform in de categorie Transportation Technologies.