Het verhaal achter FlashScore.nl: De snelst groeiende sportuitslagen-app van Nederland

De ene sportfanaat is de ander niet. Dat terwijl sportuitslagen-apps zich vaak focussen op één of twee specifieke sporten. FlashScore.nl probeert dat tegen te gaan door sporten van over de hele wereld realtime te verslaan. De website kan rekenen op zo’n 700.000 bezoekers per maand.

In een groot kantoor op Tsjechische grond worden live de scores bijgehouden van zo’n 5000 competities en 30 sporten. Na de succesvolle websitelancering in 2006 (toen nog LiveUitslagen.nl) kon een mobiele FlashScore-app niet uitblijven. De FlashScore-bal rolde uit over zo’n 25 landen waarmee een groot deel van Europa (en Rusland) over live en accurate sportuitslagen beschikt.

Fikse groei

De Nederlandse app werd in twee jaar tijd 260.000 keer gedownload via zowel iOS en Android. Hoog tijd voor een kennismaking met de Nederlandse tak van dit groeiende bedrijf.

‘Obscure Oostblokcompetities’

Sportfanaat Dirk Sanders is de beheerder van de Nederlandse variant. Hij noemt de bundeling van diverse sporten de kracht van de dienst. Dat, en de snelheid waarmee gebruikers bij uitslagen kunnen. “Wij verslaan gewoon heel veel on the spot: van obscure voetbalcompetities uit het Oostblok tot het IJslandse handbal.”

In Nederland pusht hij voornamelijk de sporten die hier populair zijn, zoals voetbal (goed voor zo’n 60 procent van de pageviews), darts (10 procent) en tennis (5 procent). Door de jaren heen is er steeds meer aanbod toegevoegd met als doel steeds méér live-uitslagen te kunnen presenteren.

Volgens Dirk kunnen we aan de hand van de bezoekersaantallen en downloads opmaken wat we het tofst vinden. “Darts zorgt voor veel vragen en respons op social media. We zijn er gek op. Op de een of andere gekke manier zijn we erg nationalistisch ingesteld op dat vlak.”

Naast pure interesse, trekt de app ook veel mensen die gokken op sport, meent Dirk. “Dat is in Nederland een onderbelicht wereldje. Naar schatting gokken 1 miljoen Nederlanders op sport en die fanatiekelingen zijn enorm geholpen met onze app”

Vriendenavond

Dirk, die content vertaalt, sociale media onderhoudt en de helpdesk bemant, ziet een duidelijk piek op een doordeweekse dinsdag of woensdag. “Tijdens een typische Championsleague-avond, kijkt de ene helft van de vriendengroep vaak de uitslagen via de app terwijl de andere naar de tv kijkt. Omdat niet iedereen afhankelijk wil zijn van wat er op tv komt, is dit de ideale aanvulling om op eigen houtje verder te kijken.”

Daarnaast biedt het een goede blik op de concurrent.”Een typische Eredivisie-fan zit denk ik wel op een wedstrijddag met de app in de hand. Om zijn eigen club te volgen, natuurlijk, maar ook de rivaal.”

Ambities

Qua toekomst voor de Android en iOS-app, doet Dirk zijn best om ze allebei zo hoog mogelijk in de top van gratis sportapps te krijgen. Het feit dat ze gratis blijven, ziet hij als belangrijk. En: “Een structurele notering in de top 5 van gratis sportapps zou ik mooi vinden.”

Concrete nieuwe functionaliteiten die sportliefhebbers kunnen verwachten zijn video’s in de app, spelersprofielen en instelbare notificaties per sport/gebeurtenis. Onlangs nog werd er een rijtje wintersporten toegevoegd, waaronder biatlon, schansspringen en alpineskiën.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw hoofdkantoor om de internationale groei bij te houden. Tot die tijd zitten de heren in Tsjechië er bij zoals op de foto. Letterlijk meerdere sportwedstrijden tegelijk te volgen, wereldwijd.