Spotify-baas biedt excuses aan voor onrust over nieuwe voorwaarden

Spotify-baas Daniel Ek heeft in een uitgebreide blogpost gereageerd op de onrust rondom zijn bedrijf. Spotify publiceerde deze week nieuwe voorwaarden, waarin nogal wat gevoelige onderwerpen aan bod komen.

Zo vraagt het bedrijf toestemming om je foto’s, contacten en andere persoonlijke gegevens te bekijken. Dat heeft Spotify geweten, want de afgelopen twee dagen bekritiseerde zo ongeveer de hele wereld het muziekplatform. Ek probeert nu duidelijkheid te scheppen door aan te geven wat Spotify van plan is met de gegevens die het verzamelt. “We hadden hier duidelijker over moeten communiceren, zodat duidelijker was geworden wat deze voorwaarden precies inhouden.”

“We begrijpen dat mensen zich zorgen maken over hun persoonlijke informatie, maar we zijn enorm toegewijd aan het beschermen van de privacy van onze gebruikers. Daarnaast willen we jullie verzekeren dat niemand anders dan de gebruiker controle heeft over de informatie die gedeeld wordt. We vragen voor elk onderdeel namelijk eerst toestemming en gebruiken je gegevens alleen om Spotify gebruiksvriendelijker te maken.”

Wat dat in de praktijk inhoudt? Spotify wil je foto’s gebruiken indien je een nieuwe profielfoto wilt instellen én als je gepersonaliseerde album-covers wilt gebruiken. Je locatie wordt alleen gecheckt om te zien welke muziek mensen in jouw omgeving interessant vinden. Blijft er slechts één puntje over: je stem. Ek zegt dat er in de toekomst stembediening wordt ingevoerd, maar dat je deze functie eenvoudig kunt uitschakelen.