We lazen het eerder deze week nog: maar liefst eenderde van de Nederlanders gebruikt inmiddels de muziekdienst Spotify. Dat maakt het een gigantische muziekdienst in ons land, maar dan wel één die mogelijk oneerlijk omgaat met auteursrechten. De muzikant David Lowery heeft Spotify namelijk voor 150 miljoen dollar (137 miljoen euro) aangeklaagd, omdat de dienst niet de royalties voor zijn muziek zou betalen.
Het is een zogeheten class action-zaak, die Lowery samen met 100 anderen heeft aangespannen. Volgens de aanklagers weigert Spotify de juiste rechten te bemachtigen om muziek te streamen, maar staan nummers alsnog op de dienst. Daarmee zou Spotify veel schade aanrichten bij copyrighthouders.
Volgens Spotify is er geen sprake van kwade bedoelingen, aldus een woordvoerder tegenover The Verge:
We willen maar al te graag iedere cent betalen aan songwriters en uitgevers. Helaas is het vooral in de Verenigde Staten soms moeilijk om gegevens te bemachtigen over de juiste rechthebbenden. Als het niet meteen duidelijk is wie de rechthebbende is, dan zetten we de royalties opzij totdat we kunnen bevestigen aan wie we moeten uitbetalen.
Lowery staat bekend om zijn kritiek op grote muziekdiensten. Zo schreef de muzikant in 2012 nog een open brief aan een stagiair van radiostation NPR, waarin zij zei geen muziek meer te kopen door de komst van streamingdiensten.