Spotify riskeert 1.6 miljard dollar boete wegens onbetaalde licentiekosten

spotify

Muziekstreaming bedrijf Spotify is aangeklaagd door muziekuitgever Wixen Music Publishing omdat de streamingdienst muziek van artiesten gebruikt, zonder licentiekosten en compensatie te betalen. Wixen eist om die reden nu een boete van 1.6 miljard dollar om de schade te compenseren, meldt Fortune.

Geen licenties

Wixen beschuldigt Spotify ervan dat de dienst bewust auteursrechten heeft geschonden. In de aanklacht geeft de muziekuitgever aan dat Spotify eerder in het openbaar zou hebben toegegeven niet in het bezit te zijn van de juiste licenties. Met deze licenties zou de dienst de muzieknummers mogen openbaren en distribueren.

Wixen beschuldigt Spotify er ook van werk aan een derde partij uit te besteden, namelijk licentie- en aandeel dienst the Harry Fox Agency. Volgens Wixen slaagde de dienst er niet in alle nodig royalties te verzorgen.

De aanklacht van Wixen gaat om muziek van onder andere Neil Young, Rage Against the Machine en the Doors. Wixen eist het maximale wettelijke schadebedrag per muziekwerk, namelijk 150.000 dollar. De muziekuitgever geeft aan dat er bij 6,3 miljoen muzieknummers sprake is van een schending van de auteursrechten. De schade kan hierdoor oplopen tot 1.6 miljard dollar.

Foto: Shutterstock.com