Spotify sprint naar 140 miljoen gebruikers

Spotify

Spotify zag het gebruikersaantal het afgelopen jaar flink toenemen. De muziekstreamingdienst ging van 100 miljoen naar 140 miljoen gebruikers. Daarmee blijft het de concurrentie ruim voor. Deze maand maakte Apple al bekend dat het momenteel 27 miljoen betalende abonnees heeft.

In juli 2016 maakte Spotify voor het laatst cijfers bekend, maar donderdag verschenen er opnieuw resultaten van het Zweedse bedrijf. De omzet nam het afgelopen jaar met meer dan 50 procent tot tot 2,9 miljard euro. Ondanks die hoge omzet maakte het bedrijf alsnog flink verlies. Dat liep het afgelopen jaar op met 133 procent tot bijna 530 miljoen euro. Dat verlies voedt speculaties die al langer aanhouden: Spotify zou naar de beurs trekken om meer geld op te halen.

Volgens CEO Daniel Ek heeft het verlies van het afgelopen jaar te maken met toenemende kosten. “Er zijn substantiële investeringen gedaan gedurende het jaar. Voor het grootste deel in ontwikkeling, internationale uitbreiding en een algemene toename van de hoeveelheid personeel”, zegt de topman.

Meer geld naar muziekindustrie

In een toelichting zegt Spotify dat het afgesproken heeft om de komende twee jaar meer dan 2 miljoen dollar zal uitkeren aan de muziekindustrie. Daarvoor heeft het bedrijf overeenkomsten gesloten met Universal Music Group en het Merlin — dat een grote groep onafhankelijke labels vertegenwoordigt. De muziekstreamer is nog in onderhandeling met Sony Music Entertainment en Warner Music Group.

Taylor Swift terug

De gratis versie van Spotify staat inmiddels onder druk. De streamingdienst zegt dat het nieuwe abonnees oplevert, maar uitgevers zijn het hier niet mee eens. Artiesten kunnen daarom binnenkort hun nieuwste albums alleen aan betalende gebruikers beschikbaar stellen. Die aanpassing volgt na kritiek van zangeres Taylor Swift, die vorige week na drie jaar afwezigheid weer terugkeerde op Spotify.