‘Star Wars Jedi: Survivor’ houdt je tot het einde aan het scherm gekluisterd

Vijf jaar na ‘Fallen Order’ keert Cal Kestis terug op je gaming platform naar keuze voor Star Wars Jedi: Survivor. De lat ligt na ‘Fallen Order’ bijzonder hoog, kan ‘Survivor’ tippen aan zijn voorganger?

Een vervolg op een succesvolle game uitgeven is al spannend genoeg, laat staan een vervolg voor een van de meest kritisch gevolgde franchises. Immers, niets zo uitdagend als de Star Wars-fans tevreden te houden.

Nou hadden EA en Respawn natuurlijk al een gezonde voorraad krediet opgebouwd met de succesvolle eerste kennismaking met Kestis en zijn kameraden in ‘Star Wars Jedi: Fallen Order’.

Midden in de actie

Voel je echter niet verplicht om eerst aan de slag te gaan met ‘Fallen Order’ alvorens met ‘Survivor’ te beginnen. Bij het starten van je avontuur krijg je een prima cinematische samenvatting van Cal’s avonturen.

Er zijn intussen 5 jaren verstreken sindsdien, maar nog altijd voert Kestis zijn strijd tegen het kwaadaardige Keizerrijk. Een strijd waar je direct midden in de actie terecht komt – met wellicht een licht gevoel van deja-vu.

Beeld: EA Star Wars

Je start namelijk op een Imperial Coruscant in een situatie die zo uit een van de films uit de originele trilogie zou kunnen komen. Leun echter niet teveel achterover, want hoewel het hier om een cut-scene lijkt te gaan, gaat deze naadloos over in de game en ben jij aan zet.

Blijven leren

Het is de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat er in één soepele beweging tussen cut-scenes en live actie wordt geschakeld. Daardoor voel je je eigenlijk direct verbonden met het verhaal en is de controller aan de kant leggen een stuk lastiger.

Ondanks feit dat Respawn een hoop nieuwe spelers zal hopen te verbinden aan het de avonturen van Cal Kestis, is er voor gekozen om alle skills uit ‘Fallen Order’ wel direct beschikbaar te maken. Je kunt dus direct aan de slag met een dubbele sprong of je tegenstanders met een ‘Force push’ van een plateau af te blazen.

Beeld: EA Star Wars

Dat betekent niet dat je als ‘veteraan’ te kort zou komen. Met een uitgebreide skill tree en vijf nieuwe houdingen (’stances’) om Cal mee te personaliseren zul je gedurende de game blijven leren.

Oude bekenden, nieuwe avonturen

Tijdens het spelen komen de belangrijkste hoofdrolspelers uit ‘Fallen Order’ ook langzaam maar zeker weer terug in het leven van Cal. Uiteraard is BD-1 er vanaf het begin bij, maar ook geliefde brombeer Greez zien snel terug. Ook Merrin, duidelijk een jaartje op Intergalactische Interrailer-tour geweest, keert terug in ‘Survivor’.

Samen met deze oude bekenden beleefd Cal zijn nieuwe avonturen terwijl hij ook een hoop nieuwe personages ontmoet. Maar ook nieuwe planeten én hun inwoners, waarvan sommige voor het eerste gevisualiseerd zijn in het Star Wars-universum.

Beeld: EA Star Wars

Kaak op de vloer

Al het bovenstaande maakt het spel puur op inhoud al een heerlijke ervaring om te spelen, maar tel daarbij de prachtige graphics op en je hebt een indrukwekkend totaalplaatje. Je zult tijdens het spelen meerdere keren je kaak van de vloer moeten rapen vanwege de prachtige vormgeving, de intense spelbeleving óf een perfecte synergie tussen die twee.

Puristen zullen opmerken dat de zware graphics zijn tol eisen op frame rates en voor vertragingen kunnen leiden, maar tijdens het spelen op de PS5 heb ik hier eigenlijk niet tot nauwelijks last van gehad.

Star Wars Jedi: Survivor is één van de beste games die dit jaar is uitgebracht en het zou me niet verbazen als aan het eind van het jaar blijkt dat het zelfs dé beste game blijkt te zijn.

Star Wars Jedi: Survivor werd gespeeld op een PlayStation 5. Het spel is onder meer te koop bij Bol.com en Coolblue.