‘Steeds meer websites bevatten mining-malware voor cryptovaluta’

Er is een nieuwe vorm van malware opgedoken, die door steeds meer websites verspreid wordt. Het gaat om zogenaamde mining-malware, waarbij computers van bezoekers worden gebruikt om cryptovaluta als bitcoin te minen. Dat meldt beveiligingsbedrijf Symantec op basis van eigen onderzoek.

Het minen van cryptovaluta houdt in dat je de valuta genereert. Hier is veel processorkracht voor nodig en hoe meer munten je ontdekt, hoe langer het proces duurt.

Website

Met de malware zetten hackers de processorkracht van de computer van een ander in om nieuwe cryptovaluta te vinden. De digitale munten verdwijnen echter in de zak van de aanvaller. Tegenwoordig is er dus ook een websitevariant van de malware. Die malware wordt geladen als een slachtoffer een besmette site bezoekt.

De meeste mining-malware zou worden ingezet om Monero te verzamelen. Er is namelijk relatief weinig processorkracht nodig om deze cryptovaluta te vinden. De munt werd steeds meer waard, waarna ook de verspreiding van de malware steeg.

Verder is het aantal apps dat in de achtergrond naar munten zoekt gestegen. Waar er in 2016 26 apps naar cryptovaluta zochten, waren dat er in 2017 35.