YouTube dichter bij eigen muziekdienst door nieuwe deal met Universal Music

YouTube is een stap dichterbij het starten van zijn eigen muziekstreamingdienst. Het videoplatform heeft namelijk een deal gesloten met platenlabel Universal, bevestigt Universal Music Group tegenover Bloomberg. Volgens ingewijden is er ook een deal met Sony Music gesloten, maar dat platenlabel wil nog niet reageren.

Het videoplatform wil volgend jaar een eigen muziekdienst genaamd Remix willen lanceren, zo werd eerder al duidelijk. De dienst zou vrij veel op Spotify lijken.

In mei dit jaar tekende YouTube ook al een overeenkomst met Warner Music, een van de drie grote platenlabels. De nieuwe overeenkomsten bepalen hoeveel er aan de labels betaald moet worden als er naar muziek geluisterd wordt.

Betere opbrengsten

In de afgelopen jaren was er veel kritiek op het videoplatform, omdat je muziek gratis kunt luisteren als muziekvideo. Dat levert platenlabels minder geld op dan streams via bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Volgens Universal biedt de nieuwe overeenkomst artiesten meer flexibiliteit en betere opbrengsten.