Studenten starten campagne Schermmoe: “Stop het eindeloos scrollen”

Schermmoe

Bekijk jij wel eens hoeveel tijd je eigenlijk op je telefoon spendeert? Grote kans dat dit meer is dan je eigenlijk dacht (of hoopt). Want al die tijd die je op je smartphone spendeert, zou je natuurlijk ook voor iets anders kunnen gebruiken. Dat dachten HvA-studenten Hidde, Jente, Jordi en Kim ook. En dus startten zij de campagne Schermmoe.

Aan AT5 vertellen ze hoe dit begon: “Voor onze opleiding moesten we een maatschappelijk probleem aan de kaak stellen en dus gingen we opzoek naar iets dat dichtbij ons stond. We merkten alle vier dat ons schermgebruik tegenwoordig sterk is toegenomen aangezien veel online plaatsvindt.” Kim vertelt dat ze gemiddeld vijf uur per dag op haar telefoonscherm besteedt, en daar is de schermtijd van haar laptop nog niet eens bij opgeteld.

Schermmoe

De jongeren beseften dat ze zelf eigenlijk schermmoe zijn en dat ze hier meer aandacht voor willen vragen. “We moeten steeds vaker ‘nu even niet’ zeggen. Een leven zonder social media is haast onvermijdelijk, maar we moeten niet overdrijven”, aldus Kim.

AT5 ging de straat op om het dit probleem in beeld te brengen. Eén jongen op straat biechtte eerlijk op dat hij gemiddeld 17 uur (!) per dag op zijn telefoon zit. ”Je blijft uiteindelijk eindeloos scrollen op social media. Ook krijg je de hele tijd appjes binnen of je bespreekt dingen met elkaar en dat dan zeventien uur lang”, legt de jongen uit.

Campagne

Hidde vertelt in de video met AT5 dat je de tijd die je op je scherm spendeert ook gemakkelijk voor iets anders kunt gebruiken. Zoals om te sporten, een terrasje pakken, een vreemde taal leren of door simpelweg te blokken voor je tentamens. Met deze campagne willen de studenten jongeren bewust maken van hun schermtijd.

Om het doel te bereiken – de schermtijd van jongeren verminderen – hebben ze een website gelanceerd die je reminders geeft als je schermtijd te hoog is. Bij de aanmelding op de website moet je je telefoonnummer achterlaten, zodat je dagelijks een reminder kunt ontvangen. Die reminders bestaan uit allerlei challenges, zoals ‘lunchen zonder schermen’. Ook hebben zij een Instagramaccount gemaakt met ludieke quotes die op een speelse manier laten weten dat je niet per se op Instagram hoeft te scrollen, maar dat je je telefoon ook gewoon even weg kunt leggen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SCHERMMOE. (@schermmoe)

Beeld: Pexels