Studenten vinden nieuwe manier om brand te blussen met geluid

Twee studenten van de George Mason University hebben een nieuwe manier gevonden om brandjes te blussen. Voortaan is het niet meer nodig om blusdekens of poeder te gebruiken, maar blussen we een brand met een subwoofer, zo meldt Cnet.

Viet Tran en Seth Robertson, beiden engineering studenten, ontwikkelden een nieuw soort blusapparaat dat zeer lage geluidsgolven uitzendt. De technologie is gebaseerd op het feit dat geluidsgolven zuurstof verplaatsen, waardoor de studenten de link legden met vuur. Op het moment dat een brand niet langer voorzien wordt van zuurstof, zal het uit zichzelf doven.

In eerste instantie probeerden de studenten om vuur te doven via muziek, maar vanwege de verschillen in frequentie bleken de geluidsgolven niet in staat om de zuurstof uit een ruimte te verdrijven. Uit diverse testen bleek dat geluidsgolven met een frequentie tussen 30 en 60 hertz geschikt waren om de zuurstof rondom het vuur te verdrijven. Hierdoor kreeg het vuur geen zuurstof meer, waardoor het doofde.

Het draagbare blusapparaat bestaat uit een generator van geluidsfrequenties, een versterker en een zelfgemaakte collimator. De collimator zorgt er via een kartonnen buis voor dat de geluidsgolven gebundeld in de juiste richting worden verzonden, zodat de brand gericht ‘geblust’ kan worden.

Op dit moment is het blusapparaat geschikt om zeer kleine, gecontroleerde brandjes te blussen. Echter willen de studenten het prototype doorontwikkelen tot een volwaardig blusinstrument.